Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vynález, ktorý zmení svet: Dobije telefón aj autobatériu za pár sekúnd!

(Zdroj: AP)

PHOENIX - Má iba 18 rokov, ale už teraz je vedeckou nádejou. Američanka s indickými koreňmi Eesha Khare na súťaži pre mladé talenty v Phonixe predviedla zariadenie, ktoré by mohlo mobilný telefón dobiť za menej než 20 sekúnd. Súčasné nekonečné čakanie by sa tak znížilo na minimum.

Eesha zo Saratogy v Kalifornii získala cenu od nadácie Intel za vývoj malého zariadenia, ktoré by predstavovalo veľký progres v dobíjaní mobilov. Táto malá super vychytávka oslovila porotu natoľko, že v súťaži s prehľadom vyhrala cenu v hodnote 50-tisíc amerických dolárov. Okrem toho upútala aj pozornosť technického giganta Google, ktorý jej vynález považuje za "potenciálne revolučný".

Podľa Khare toto zariadenie vydrží 10000 cyklov v porovnaní s 1000 cyklami u bežných dobíjacích batérií. Inšpiráciou pre ňu bola vraj batéria jej vlastného telefónu, ktorá vždy odišla v tú nesprávnu chvíľu.

Inovatívna nanotechnológia bola zatiaľ testovaná len na LED svetlách, ale dobrou správou je, že má veľkú šancu úspešne fungovať aj v iných prenosných elektronických zariadeniach, ktorými je dnešný svet doslova zahltený. Jedného dňa by dokonca mohla poháňať aj elektromobily.

"Je tiež veľmi flexibilná, takže sa dá umiesniť na oblečenie a iné textílie. Ako batéria má v tomto zmysle veľa výhod," vysvetlila úspešná študentka, ktorej sa zjednodušene povedané podarilo vyvinúť superkondenzátor, ktorý dokáže udržať veľké množstvo energie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu