Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NASA zverejnila video o živote na ISS: Astronautka ukazuje, ako chodí na záchod

Medzinárodná vesmírna stanica Zobraziť galériu (7)
Medzinárodná vesmírna stanica (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA - Pri čítaní správ z vesmíru sa zväčša dozvedáme o vedeckých objavoch, alebo technologických zaujímavostiach. Ako však žije posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice? Čo jedia kozmonauti, ako trávia voľný čas, kde spávajú, ale najmä...ako chodia v bezváhovom stave na záchod? Na všetky tieto otázky odpovedala americká astronautka Sunita Williams v sérií videí priamo z vesmíru. Neobišla ani záchod.

Ako často máte možnosť absolvovať exkurziu po Medzinárodnej vesmírnej stanici? Kým sa vo svete naplno rozbehne vesmírny turizmus, ponúkame vám sériu videí, ktoré nakrútila americká astronautka Suni Williams. Podrobne v nich odpovedá na všetky otázky okolo života na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Vrátane tých chúlostivých.

NASA

Vedeli ste napríklad, že kým americkí astronauti majú radi jemnejší toaletný papier, ruskí kozmonauti používajú drsnejší? Dbá sa na to aj vo vesmíre. Toaleta na ISS má k dispozícií niekoľko typov papiera. Navyše, na každý typ potreby je tam iný záchod. "Veci tu začnú lietať vzduchom ak nemáte presnú mušku," komentuje Suni úskalia vykonávania potreby vo vesmíre. Dva záchody sú označené farbami, aby každému bolo jasné, čo kam patrí.

Žltá farba označuje malú potrebu
Zobraziť galériu (7)
Žltá farba označuje malú potrebu  (Zdroj: nasa)

Aj kozmonauti musia jesť a preto na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice nechýba kuchyňa so zásobami jedla. Od vajec, cez sušené hovädzie až po sladkosti.

Kuchyňa na palube ISS
Zobraziť galériu (7)
Kuchyňa na palube ISS  (Zdroj: nasa)

"Ľudia sa nás často pýtajú, čo robíme vo voľnom čase na palube stanice," hovorí vo videu sympatická astronautka. Odpoveďou je podľa nej jedinečný výhľad na našu rodnú planétu. Na tento účel má vesmírna stanica čosi ako vyhliadkovú terasu. Zatiaľ krytú.

Výhľad z Medzinárodnej vesmírnej stanice
Zobraziť galériu (7)
Výhľad z Medzinárodnej vesmírnej stanice  (Zdroj: nasa)

Ostatné videá z exkurzie po ISS si môžete pozrieť tu:

http://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/suni_iss_tour.html

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu