Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NASA: Na ISS sa podarilo zastaviť únik čpavku z americkej sekcie

Na ISS sa podarilo zastaviť únik čpavku z americkej sekcie
Na ISS sa podarilo zastaviť únik čpavku z americkej sekcie (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/MOSKVA - Americkým astronautom sa podarilo úplne odstrániť príčinu úniku amoniaku z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorú posádka zaregistrovala 9. mája.

"Podarilo sa nám odstrániť príčinu veľkého úniku (amoniaku). Chladiaci systém teraz pracuje normálne," potvrdil v noci nadnes predstaviteľ riadiaceho centra amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Porucha si pred niekoľkými dňami vynútila neplánovaný výstup astronautov Christophera Cassidyho a Thomasa Marshburna do voľného kozmického priestoru.

Snímky, ktoré posádka zaslala na Zem, potvrdili poškodenie jednej časti chladiaceho systému v americkom segmente ISS, kde došlo k podobnej poruche už začiatkom novembra 2012. Ruský segment i ostatné časti ISS pracovali ako obvykle.

Únik amoniaku si vyžiadal odstavenie jedného z ôsmich solárnych panelov. Podľa vyjadrenia NASA vesmírna stanica napriek tomu pokračovala plnohodnotne v prevádzke aj so siedmimi panelmi, určenými na výrobu elektriny.

Amoniak (čpavok) sa používa na chladenie obvodov, ktorými sa privádza elektrina vyrábaná solárnymi panelmi. Pri bežnom tlaku a teplote ide o nebezpečný, jedovatý, žieravý a bezfarebný plyn.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu