Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Astronaut sa cítil ako rybička v akváriu: Do prilby mu prenikla voda

Astronaut Luca Parmitano
Astronaut Luca Parmitano (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Taliansky astronaut Luca Parmitano, do ktorého prilby začala počas utorňajšieho výstupu do kozmického priestoru prenikať voda, dnes povedal, že už vie, ako sa cíti rybička v akváriu.

V televíznom rozhovore z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorý citovala agentúra AP, uviedol, že nazad do ISS sa dostal po pamäti. Mal vodu okolo očí aj uší, v dôsledku čoho zle videl aj počul.

"Predstavte si, že chodíte so zavretými očami v akváriu. Toto sa naozaj dialo ... Je to veľmi nepríjemný pocit, keď je vaša tvár celý ten čas pod vodou," povedal bývalý testovací pilot.

Utorňajší výstup dvojice astronautov do otvoreného priestoru ukončilo predčasne presakovanie vody do Parmitanovej prilby a zvyšku jeho skafandra. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ešte stále zisťuje zdroj tohto úniku, predpokladá ho najmä v chladiacom systéme skafandra.

Podľa predstaviteľov NASA sa Parmitano mohol zadusiť alebo utopiť. Astronaut (36) dnes povedal, že mal šťastie, že sa mu podarilo vrátiť do ISS tak rýchlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu