Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Asteroid RQ36 má zasiahnuť Zem v roku 2182: Odhalí tajomstvo života?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ask.com)

WASHINGTON - Asteroid 1999 RQ36 zaplnil titulky mnohých médií po tom, čo vedci oznámili, že by mohol zasiahnuť našu planétu v roku 2182. NASA však chce vyslať do vesmíru raketu a priniesť z telesa výskumný materiál, ktorý by mal potvrdiť predpoklady expertov, že je starý až 4,5 miliardy rokov. Snáď dovtedy, kým sa rozhýbu, nebude už neskoro.

"Tento asteroid je zdrojom informácií o vzniku našej slnečnej sústavy a ústi do novej éry planetárneho skúmania," povedal John Green, riaditeľ divízie planetárne vedy v NASA vo Washingtone a doplnil, že vzorky z neho nám dodajú nový pohľad na to, ako vznikla naša slnečná sústava a ako začal život.

RQ36 obieha okolo Slnka a niekedy sa priblíži až na nebezpečnú vzdialenosť k Zemi. Podľa vedcov by sa mohol obrovský kus kameňa a ľadu, rútiaci sa rýchlosťou 45-tisíc km/h, zraziť s našou planétou, ale presný dátum kolízie ešte nepoznajú. Zatiaľ sa dopracovali asi k ôsmim rôznym termínom medzi rokmi 2169 a 2199 a s najväčšou pravdepodobnosťou sa zhodli na 24. septembri 2182.

Projekt NASA, ktorý má zhromaždiť vzorky, by mal stáť viac ako 550 miliónov eur. Vesmírna raketa OSIRIS-Rex by mala asteroid dosiahnuť v roku 2020 a na Zem sa vrátiť o tri roky neskôr. To všetko je však ešte iba hudba budúcnosti, uviedol portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu