Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vesmírna záhada: Ružovofialová planéta búra všetky vedecké teórie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: nasa)

NEW YORK - Zaujímavo sfarbená exoplanéta v súhvezdí Panny narobila vedcom zmätky v teórii o tom, ako vznikajú špecifické druhy planét. Markus Janson z Princetonskej univerzity v New Yersey uviedol, že ide zrejme o najkomplikovanejší objekt.

"Budeme kvôli nej musieť prehodnotiť pohľad na vznik slnečných sústav," uviedol v štúdii o čerstvo objavenej planéte, len druhej, u ktorej bola preukázaná farba, a najmenšej, akú sa kedy podarilo zachytiť infrakamerou.

"Je vďaka sformovaniu pred 100 až 500 miliónmi rokov ešte stále žeravá, takže farbou pripomína tmavé kvety japonských čerešní," povedal Michael McElwain z Goddardovho inštitútu NASA.

Vesmírna záhada: Ružovofialová planéta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

Exoplanéta GJ 504b, vzdialená 57 svetelných rokov v súhvezdí Panny, je podľa portálu novinky.cz len štyrikrát hmotnejšia než Jupiter. Obieha Slnku podobnú, ale 30-krát mladšiu materskú hviezdu Epsilon Virginis vo vzdialenosti 44 astronomických jednotiek. V rádovo rovnakej vzdialenosti sú v našej slnečnej sústave mrazivé planéty Jupiter a Saturn.

Ružovofialová exoplanéta má ale na povrchu teplotu takmer 240 stupňov. Podľa uznávanej teórie GJ 504b by vlastne ani vzniknúť nemohla - je príliš ďaleko od svojej hviezdy, aby gravitáciou dosiahla na plyny v jej blízkosti. Ako však dokázal teleskop Subaru na Havaji, jej existencie je jasná a teraz zostáva na vedcoch, aby sa s ňou vysporiadali.

Vesmírna záhada: Ružovofialová planéta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu