Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V dánskom archíve našli Andersenov prvý pokus o rozprávku

Andersen ho zrejme napísal ako školák Zobraziť galériu (4)
Andersen ho zrejme napísal ako školák (Zdroj: SITA)

KODAŇ - Rozprávku o lojovej sviečke, ktorá je zrejme prvým literárnym pokusom dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena, našli v oblastnom archíve v Odense, kde sa autor príbehov o škaredom káčatku, malej morskej panne či cisárových nových šatách narodil.

Ako dnes informoval denník Politiken, nálezcom bol miestny historik Esben Brage, ktorý si v októbri pri prehliadke škatule s písomnosťami z archívu všimol atramentom písaný text. Ako uviedol, hneď si uvedomil, že naďabil na niečo výnimočné. Podľa denníka Politiken ide o kópiu rukopisu; originál sa zrejme stratil.

Na 700-slovnom dokumente je aj venovanie vdove po miestnom vikárovi, pani Bunkeflodovej - susede odnaproti, ktorú Andersen ako dieťa navštevoval, aby jej čítal alebo si od nej požičiaval knihy. Dánski odborníci na Andersenovo dielo v uplynulých mesiacoch rukopis skúmali a na základe toho dospeli k názoru, že Andersen ho mohol napísať ako školák v rozpätí rokov 1822-26.

Prvotina je napísaná veľmi jednoduchým štýlom a má ešte ďaleko do elegancie neskorších Andersenových rozprávok, konštatuje stanica BBC. Odborník na Andersena Ejnar Stig Askgaard označil objav prvotiny za senzáciu a zdôraznil, že niet pochybností od autorstve.

Andersen sa narodil v roku 1805 v Odense. Prvé dielo mu vyšlo v roku 1829. Do smrti v roku 1875 napísal stovky rozprávok, ktoré boli preložené do viac ako 100 jazykov sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu