Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vesmírom sa túla sirota: Planéta väčšia ako Jupiter sa správa ako duch!

CFBDSIR2149 by mohla vyzerať približne takto
CFBDSIR2149 by mohla vyzerať približne takto (Zdroj: space.com)

MONTREAL - Vesmírom blúdi planéta, ktorá sa správa ako "duch". Astronómovia nedávno zistili, že nie je súčasťou žiadnej slnečnej sústavy. CFBDSIR2149 je od Zeme vzdialená asi sto svetelných rokov a je zhruba sedemkrát väčšia ako Jupiter.

Existenciu planét, ktoré voľne "plávajú" vesmírom a nie sú zachytené gravitačným poľom žiadnej hviezdy, predpokladali vedci už dávnejšie. Až teraz sa im však podarilo výskyt takéhoto telesa potvrdiť. CFBDSIR2149 je unikátna tým, že neobieha okolo žiadneho slnka.

Kanadskí a francúzski experti pomocou teleskopov na Havaji a v Čile vypočítali, že relatívne neďaleko od Zeme blúdi priestorom pomerne mladá planéta, ktorej vek odhadujú na 50 až 120 miliónov rokov. Teplota na jej povrchu má približne 400 stupňov, čo vylučuje, že by mohlo ísť o tzv. hnedého trpaslíka, teda teleso tvoriace medzistupeň medzi hviezdou a planétou.

O pôvode vesmírnej siroty astronómovia zatiaľ iba špekulujú. Podľa nich mohla byť počas svojho formovania odvrhnutá z neďalekého hviezdneho systému. "Tento objav je dôležitý, pretože nám pomáha pochopiť, akým spôsobom môže dôjsť k vymršteniu planéty z materskej slnečnej sústavy a ako pri formovaní hviezd môžu vznikať ľahké objekty, ktoré potom putujú vesmírnou prázdnotou," uviedol Philippe Delorme z Univerzity Josepha Fouriera vo francúzskom Grenobli. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

Planéta duch

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu