Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zavádzajú prevratný liek na infekciu: Výkaly zmiešané s teplou vodou!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: visualphotos.com)

SAN DIEGO - Pacientom, ktorí trpia ochoreniami vyvolanými baktériou Clostridium difficile, svitla nová nádej. Nekonvenčná terapia by im totiž mala pomôcť v rýchlejšom uzdravení sa. Jej základom sú, aj keď to neznie vôbec lákavo, ľudské exkrementy.

Informácie o pozitívnych účinkoch výkalov zazneli na konferencii o infekčných ochoreniach v San Diegu, ktorá sa konala v sobotu. Výskumní pracovníci z Henry Ford Hospital v Detroite na nej uviedli, že stav 46 zo 49 pacientov sa výrazne zlepšil po tom, ako im bola naordinovaná "fekálna liečba".

Clostridium difficile spôsobuje závažné infekcie, ktorým každoročne podľahne 14 000 Američanov. Ohrození sú najmä starší ľudia. Liečba antibiotikami nie je príliš efektívna, pretože choroba sa v prípade až polovice nakazených po čase vráti.

"Je to vážne ochorenie, ktoré zabíja. S pomocou fekálií sa ale počet uzdravených pacientov blíži ku sto percentám," vyhlásil spoluautor štúdie Mayur Ramesh.

V princípe ide o to, že do hrubého čreva chorého sa pomocou tenkej hadičky umiestnia výkaly zdravého darcu pomiešané s teplou vodou. A to buď cez zadok, nos alebo ústa. "Zvykli ma kvôli tomu volať "Doktor, ktorý núti ľudí jesť ho*ná"," zažartoval profesor gastroenteorológie zo Sydney Thomas Borody, ktorý sa taktiež podieľal na výskume.

Prevratná metóda je zatiaľ ešte len v testovacom štádiu, prvé výsledky sú ale veľmi povzbudzujúce a pravdepodobne povedú k tomu, že liečbu fekáliami si postupne osvoja nemocnice po celom svete.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu