Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ľudstvo sa topí v exkrementoch: Fekálie nie sú dosť sexi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: theofftopic.com)

PRAHA - Ľudstvo nedávno pokorilo hranicu 7 miliárd obyvateľov našej planéty. Tento míľnik má však aj svoje tienisté stránky. Veľké potreby takého množstva ľudí začínajú byť vážnym problémom. Exkrementy totiž, najmä v rozvojových krajinách, môžu kontaminovať zdroje pitnej vody. Informáciu priniesol server novinky.cz.

Podľa neho nemá viac než polovica ľudskej populácie prístup ku kanalizácii. V konečnom dôsledku to znamená, že do ekosystému uniká ročne viac ako 200 miliónov ton ľudských výkalov.

Ani s kanalizáciou sme to ale nevyhrali. Vo väčšine rozvojových krajín ústi kanalizačný systém do jazier, čím tiež devastuje životné prostredie. Dokonca aj v rozvinutých krajinách predstavuje kanalizácia problém. Mnohokrát totiž býva zastaralá a pri prívalových dažďoch hrozí únik smradľavého obsahu.

Uniknuté exkrementy bývajú zdrojom chorôb a infekcií. Svetová zdravotnícka organizácia dokonca odhaduje, že na infekcie, ktorých zdrojom sú exkrementy, zomrie ročne viac detí, než na AIDS, maláriu a tuberkulózu dohromady.

Experti sa domnievajú, že sa problém nerieši z jednoduchého dôvodu - nie je totiž dostatočne sexy. V rozvojových krajinách sa navyše problémy s exkrementami ešte rozširujú. Pri vykonávaní potreby v džungli hrozí uštipnutie hadom. Naopak dievčatá sa hanbia uľaviť si vo dne, pretože sa boja znásilnenia a čakajú na tmu. To má za následok rôzne infekcie močovodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu