Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Internetová láska vládne svetom: Toto urobí Facebook s vaším vzťahom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: telegraph.co.uk)

BRATISLAVA - Internet zasahuje do našich životov viac, ako by si možno mnohí priali. Nie je vôbec ojedinelé, keď hneď po tom, ako sa s niekým zoznámite, idete si ho preveriť na sociálnej sieti. Pravidelné kontroly jeho či jej profilu sa potom stanú každodennou záležitosťou, až to dospeje do takého štádia, že sa s vaším partnerom na Facebooku aj rozídete. Taký je svet online vzťahov.

Hľadanie informácií o tom druhom na webe patrí medzi bežné spôsoby, ako sa dozvedieť o svojom milom čo najviac. Podľa minuloročnej štúdie takmer tri štvrtiny ľudí si preveruje svojho partnera na Facebooku, tretina si jeho/jej meno gúgli a tretina sa dokonca cez Facebook dala dohromady. Vyzerá to teda tak, že romantické schôdzky, kde milenci postupne na seba prezrádzajú veci zo súkromia, sú už skrátka "out".

Tohtoročný výskum, ktorý vydal magazín CyberPsychology & Behavior Journal, zas odhalil, že tretina ľudí si dá na svoj facebookový profil krátko po tom, ako začali s niekým chodiť, fotografiu svojho nového partnera. Až polovica užívateľov sociálnych sietí pociťuje potom potrebu umiestňovať na svoj profil horúce vyznania lásky, informoval portál iDnes.cz.

Facebook však ovplyvňuje aj priebeh vzťahu. Výskum, ktorého sa zúčastnili vysokoškoláci, ukázal, že tí partneri, ktorí majú svoj profil na Facebooku, sú oveľa žiarlivejší ako ostatní. Vedci totiž zistili, že milenci vzájomne sledujú na Facebooku svoje aktivity a mnohým z nich sa nepáči, ak si ten druhý pridá medzi priateľov neznámeho človeka. Desať percent respondentov dokonca priznalo, že sa musí strážiť, aby svojho partnera prostredníctvom jeho facebookého profilu nešpehovalo. Facebook je jednoducho magnet, ktorému podľahli najmä mladí ľudia. A to až do takej miery, že 36 percent z nich, ktorí sú mladší 35 rokov, ide ihneď po sexe skontrolovať, či mu nedošla nejaká nová správa.

Keďže sa ľudia na internete zoznamujú, milujú aj podvádzajú, je logické, že sa na ňom aj rozchádzajú. Až štvrtina užívateľov Facebooku sa o konci svojho vzťahu dozvie tak, že si ich partner zmení status na "nezadaný". Zaujímovosťou je aj to, že týmto grobianským spôsobom sa najčastejšie rozchádzajú ľudia medzi 1. novembrom a Vianocami alebo na prelome jari a leta, najmenej naopak  na Štedrý deň.

Ani rozchodom ale všetko nekončí. Prieskum magazínu YouTango totiž odhalil, že takmer polovica jeho čitateľov si na Facebooku často prezerá profil svojich bývalých partnerov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu