Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Veľké odhalenie bloggera o úniku osobných dát z Facebooku: Za 4 eurá milión mien a adries!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: bogomil šopov)

PRAHA - Bulharský blogger, ktorý žije v Prahe, odhalil, ako osobné údaje unikajú z Facebooku. Za päť dolárov (cca 3,9 eur) si kúpil vyše milión mien, e-mailových adries a dát z profilov, z ktorých väčšina nemala byť vôbec verejná. Na zozname sú prevažne aktívni užívatelia z Ameriky, Kanady, Veľkej Británie a Európy.

Blog Bogomila Šopova, v ktorom o týchto faktoch informoval, sa stal predmetom záujmu samotného Facebooku. Spoločnosť mu podľa českých Hospodárskych novín, ktoré na prípad upozornili, dôrazne odporučila, aby súbor zmazal a už o tom nikdy nepísal.

Spoločnosť sa údajne zaujímala viac o to, aby sa o úniku dát nepísalo, než o to ako zlepšiť ochranu súkromia svojich užívateľov. Napriek tomu, že Facebok sa snažil celú záležitosť ututlať, Šopov na svojom blogu zverejnil aj ich komunikáciu. Tomu vraj povedali, že rozbehli vyšetrovanie a radi ho o jeho výsledku budú informovať, povedal pre Hospodárske noviny.

Šopov v denníku vyhlásil, že za únik osobných údajov si čiastočne môžu používatelia sami. Vraj niekedy až príliš ochotne svoje dáta oznamujú. Práve to využívajú rôzne aplikácie a podvodné stránky, ktoré sa tak dostávajú k tisícom osobných dát.

Sám blogger podobnú aplikáciu vytvoril. Po zadaní e-mailu sa však vraj objaví používateľom len upozorňujúca hláška, či sú normálni, a aby nikdy nič podobné už nerobili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu