Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je na nej život? Obývateľná planéta iba 49 svetelných rokov od Zeme!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: nasa)

GRENOBLE - Súhvezdie Mečiar, približne 49 svetelných rokov od Zeme. Tak vzdialená je novo objavená planéta, ktorá by mohla mať vhodné podmienky pre existenciu života.

Planétu Gliese 163c objavili vedci v septembri prostredníctvom európskeho teleskopu HARPS a okolo svojej osi sa otočí za dobu zodpovedajúcu 26 pozemským dňom. Podľa vedcov by na nej mohla byť voda v kvapalnom skupenstve, ktorá je jedným z predpokladov pre život. Dokonca patrí do skupiny planét, na ktorých je výskyt života najpravdepodobnejší.

Na týchto planétach by mohol byť život.
Zobraziť galériu (2)
Na týchto planétach by mohol byť život.  (Zdroj: nasa)

"Je tam veľké množstvo štruktúr, ktoré naznačujú, že by Gliese 163c mohla byť obývateľnou planétou," povedal serveru Space.com Xavier Bonfils z francúzskej Univerzity Josepha Fourniera v Grenobli.

Jeho tím výskumníkov predpokladá, že by planéta mohla mať polomer zhruba 1,8 až 2,4-krát väčší ako Zem v závislosti na tom, či je tvorená skôr horninou alebo vodou. Je na nej aj teplejšie ako na Zemi, od svojej hviezdy prijíma o 40 percent viac svetla než naša planéta. Informoval portál novinky.cz.

;

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu