Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Toto je muž, ktorý dal spáliť telá Hitlera a Evy Braunovej!

Otto Günsche
Otto Günsche (Zdroj: Wikipedia)

BERLÍN - Pred 95 rokmi, 24. septembra 1917, sa narodil Otto Günsche, jeden z najbližších spolupracovníkov niekdajšieho nemeckého vodcu Adolfa Hitlera. Do jeho služieb vstúpil v roku 1936 a o sedem rokov neskôr ho Hitler vymenoval za svojho osobného pobočníka. Günsche bol tiež bezprostredným svedkom samovraždy Hitlera aj jeho dlhoročnej milenky Evy Braunovej, ktorí sa nechali pár hodín pred samovraždou zosobášiť.

Ako šestnásťročný vstúpil Günsche do 1. tankovej divízie SS s názvom Leibstandarte SS Adolf Hitler. Vodcovým osobným pobočníkom sa stal začiatkom roka 1943. Pri nepodarenom atentáte na Hitlera v júli 1944 bol Günsche ľahko zranený.

Svoju najťažšiu úlohu dostal na samotnom konci vojny. Pred svojou samovraždou 30. apríla 1945 mu Hitler priamo nariadil, aby vodcovo a Braunovej telo okamžite a dôkladne spálil. Nechcel, aby ich mŕtvoly padli do rúk Rusom. Sturmbannführer SS Günsche preto na provizórnu kremáciu novomanželov Hitlerovcov na záhrade ríšskeho kancelára nariadil zohnať 200 litrov benzínu.

Čoskoro potom sa dostal do sovietskeho zajatia, bol dôkladne vypočúvaný sovietskou tajnou službou NKVD a v máji 1950 odsúdený za účasť na vojnových zločinoch na 25 rokov nútených prác. V roku 1955 ho previezli zo Sovietskeho zväzu do trestnice v Budyšíne, odkiaľ bol v nasledujúcom roku prepustený. Neskôr utiekol do Spolkovej republiky Nemecko.

Günsche zomrel na zlyhanie srdca vo svojom dome v meste Lohmar neďaleko Kolína nad Rýnom týždeň po svojich 86. narodeninách 2. októbra 2003.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu