Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dva roky v pekle: Strhujúca spoveď ženy, ktorá bola ochutnávačkou Adolfa Hitlera!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: wikipedia, bild)

BERLÍN - Ako najhoršie dva roky svojho života opisuje Nemka Margot Woelková dobu, kedy za vojny musela spoločne s ďalšími ženami ochutnávať jedlo predtým, než ho osobne strávil nacistický vodca Adolf Hitler. V berlínskom denníku BZ prvýkrát prezradila dnes už 95-ročná žena, že Hitlera pritom nikdy v živote nevidela.

"Viedla som Hitlerovi potravinové účtovníctvo," uviedla žena, ktorá v 40. rokoch "vodcovi" slúžila z donútenia vo vtedajšom Východnom Prusku, kde mal diktátor na východnom fronte svoj hlavný stan, takzvaný Vlčí brloh. "A musela som ochutnávať jeho jedlá. Spoločne so 14 ďalšími ženami a jedným účtovníkom. Pripadali sme si ako pokusné králiky."

Berlínsky historik Arnd Bauerkämper vtedajšiu situáciu potvrdzuje. "Hitler používal ochutnávačov, pretože mal strach z atentátu." Presvedčený vegetarián Hitler podľa neho mal aj svoju diétnu kuchárku. Pripomína tiež, že britská tajná služba sa v roku 1944 vzdala plánu diktátora otráviť, pretože sa domnievala, že mu pokrmy testujú práve ochutnávači.

Margot Woelková o dobe vo Vlčom brlohu pri vtedajšom Rastenburgu, terajšom poľskom Ketrzyne, desiatky rokov mlčala. Prehovorila až teraz. "Ochutnávanie bolo vždy medzi jedenástou a dvanástou hodinou," hovorí žena, ktorá žije v západnej časti Berlína. Ochutnávali sa približne hodinu predtým, ako sa pokrm dostal na stôl Hitlerovi. Ten podľa Woelkovej väčšinou jedol zeleninu, ale nikdy mäso. Polievky len zriedka.

"Každý deň ma odvážali autobusom od mojich príbuzných," povedala. Do Východného Pruska sa dostala, keď bol v roku 1942 zbombardovaný jej berlínsky byt a jej muž bol na fronte.

Margot Woelková
Zobraziť galériu (3)
Margot Woelková  (Zdroj: bild)

Nacistického vodcu ale nikdy nevidela. Zato jeho nemeckého ovčiaka vídala často. Na jeseň roku 1944, keď sa Červená armáda blížila k východným nemeckým hraniciam, jej jeden nemecký dôstojník poradil, aby z oblasti utiekla. Odišla teda vojenským vlakom do Berlína. Dôstojníka potom ešte po vojne stretla v Berlíne. "Povedal mi, že všetky moje kolegyne ochutnávačky Rusi zastrelili."

Woelková zažila 20. júla 1944 v rozsiahlom areáli Vlčieho brlohu aj nevydarený bombový atentát na Hitlera, ktorý vykonali vzbúrenci na čele s dôstojníkom Clausom von Stauffenbergom. Vodca v brlohu v rokoch 1941-44 strávil veľa času - asi 800 dní.

"Keď bomba explodovala, sedeli sme s kolegyňami v jednom stane a sledovali nejaký film. Výbuch nás ale zmietol z lavíc. Po atentáte som musela opustiť bývanie u príbuzných a spoločne s kolegyňami sme boli ubytované v jednej školiacej budove pri vodcovom hlavnom stane," dodáva.

Rok po vojne sa potom v Berlíne Woelková dočkala návratu svojho muža zo zajatia. Žili spolu do roku 1990, kedy manžel zomrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu