Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z núl magnátmi: Rusi nenápadne bohatnú a skupujú New York!

S azbukou sa stretnete na každom kroku
S azbukou sa stretnete na každom kroku (Zdroj: msnbc.com)

MOSKVA/NEW YORK - V Spojených štátoch dnes žije 6,5 milióna rusky hovoriacich prisťahovalcov a štvrtina z nich si za miesto pre život zvolila New York. Väčšina do USA dorazila v dvoch vlnách - v 70. a 90. rokoch minulého storočia. Na rozdiel od minulosti sú ale dnes jednou z najviac prosperujúcich menšín v meste a ich blahobyt prekonáva dokonca aj ten čínsky, napísala v reportáži o ruskej komunite v New Yorku agentúra RIA Novosti.

Dokonca aj americkí politici začali brať ruskú menšinu vážne. Rusi sa dostali aj do populárnej americkej reality show nazvanej príznačne Russian Dools (Matriošky). Ohniskom ruského živlu v New Yorku tradične zostáva Brighton Beach, miesto, kde sa človek neznalý ruštiny takmer nedohovorí. "Malé Rusko" sa ale rozrastá aj do iných štvrtí.

Sami Rusi sa považujú za posledného dediča amerického sna. "Keď sme prišli do USA, bývali sme najskôr na stredozápade," zveruje sa jeden z populárnych ruských rozhlasových DJ-ov. "Za ruštinu som sa hanbil, aj matke som vyčítal, keď na ulici hovorila po rusky. Potom sme sa presťahovali do New Yorku a ja som zistil, že bez ruštiny sa na mňa každý pozerá zvrchu," dodal.

Veľká časť pôvodných sovietskych prisťahovalcov dorazila pred 40 rokmi do New Yorku z čiernomorskej Odesy, najslobodomyselnejšieho sovietskeho mesta a metropoly sovietskeho čierneho trhu. Keď prví prisťahovalci dorazili do New Yorku, usadili sa na Brighton Beach práve preto, že im táto pobrežná štvrť pripomínala odeskú prístavnú zónu. Tam kedysi ako chlapci vymieňali sovietsky kaviár za turecké cigarety.

Brighton Beach vtedy ale ovládali bandy čiernych Američanov, ktorí na plážach predávali drogy. Ruskí prisťahovalci vraj vtedy nosili pod oblekmi nepriestrelné vesty. Každý Rus bol ozbrojený, aby mohol chrániť svoj rodiaci sa biznis. Ruské obchody kedysi v Brighton Beach ponúkali úplne všetko - od topánok, ktoré v Moskve nechal Napoleon pri úteku v roku 1812, až po prenájom miest na výber mýta na Brooklynskom moste, kde sa mýto nikdy nevyberalo.

"Americké gangy čoskoro pochopili, že sa s Rusmi neradno zahrávať a opustili bojisko. Veď sme všetci slúžili v sovietskej armáde," spomína jeden z ruských starousadlíkov. Triezvejšia historická verzia hovorí o tom, že drogové gangy z Brighton Beach vyhnali stavbári, ktorí vykupovali ich chudobné obydlia.

Doby, kedy Brighton Beach "zdobili" nevzhľadné obchodíky s pirohmi, kedy tu ruskí penzisti hrali na miestnej promenáde šach a ruskí obchodníci predávali lacné šatstvo, sú dnes preč. V neďalekej štvrti Sheepshead Bay, kde predtým sídlili tie najluxusnejšie talianske trattorie, Rusi otvárajú svoje reštaurácie s názvami Tzar alebo Baku Palace. Ruské zákazníčky tu nakupujú potraviny v obchodoch s mramorovou podlahou a pozlátenými výkladmi.

Na blízkej Manhattan Beach buldozéry likvidujú lacné drevené stavby, aby uvoľnili miesto pre stavbu ruských palácov. V Bensonhurstu a dokonca aj vo vzdialenejšom Queense sa rozžiarili svetlá veľkých ruských supermarketov.

Mnohí bohatí Rusi majú židovské korene. Ich židovská identita nie je ale spojená s náboženstvom, skôr s životným pocitom outsiderov, ktorý ich sprevádzal v Sovietskom zväze s jeho hlboko zakoreneným antisemitizmom.

Ruská komunita, ktorej elitu tvoria bohatí imigrační právnici, díleri drahých áut, stavební magnáti a veľkoobchodníci s kožuchmi a šperkami, má k dispozícii tri vlastné televízne stanice, dva rozhlasové kanály a päť novín.

Každý v "Malom Rusku" má dve zamestnania. Sú tu lekári, ktorí sa súbežne venujú realitám, právnici, ktorí dovážajú víno. Čašníci fungujú ako hudobní manažéri a zároveň obchodujú s falošnou viagrou. Mnohí hrajú profesionálne poker. Najbližší pokerový turnaj v preslávenom Atlantic City nesie názov "Rusi proti zvyšku sveta", napísala agentúra RIA Novosti.

Malé Rusko v New Yorku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu