Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rabíni v Izraeli vlastnia obrovské bohatstvo, a žnú kritiku!

Pinchas Abuhacejra
Pinchas Abuhacejra (Zdroj: lifeinisrael.blogspot.sk)

JERUZALEM - Izraelská elita sa zhromaždila v ospalom púštnom Netivote, aby vzdala úctu rabínovi, ktorý vraj ľuďom vidí do duše. Rabín Jaakov Israel Ifargan je známy pod prezývkou Röntgenový lúč. Podobne ako on si mnohí ďalší rabíni v minulých rokoch vydobyli svojou uznávanou múdrosťou významné postavenie, vplyv a tiež veľké imanie, píše agentúra AP.

Pre radu za nimi chodia najbohatší muži krajiny, ktorí neváhajú za diskusiu o obchodoch bohato zaplatiť. Vďaka nim vznikla rabínska aristokracia, ktorá takto získané peniaze premenila v mnohomiliónové majetky. Prostredníctvom obchodného poradenstva sa rabíni sami stali podnikateľmi. Značné investície spravujú na burze a tiež v realitnom odbore doma aj v cudzine, pričom zisky držia z dosahu daňových úradníkov. Kritizujú ich mnohí kolegovia, nepriatelia o nich hovoria ako o podvodníkoch.

Izraelská verzia časopisu Forbes v júni zverejnila zoznam 13 najbohatších rabínov. Prvým medzi nimi je 36-ročný Pinchas Abuhacejra z Beerševy s majetkom odhadnutým na 335 miliónov dolárov (cca 275 miliónov eur). Röntgenový lúč s 23 miliónmi dolárov (19 miliónmi eur) je na šiestej priečke.

"Každý šekel prináša mier," povedal jeho nevlastný brat rabín Chaj Amram Ifargan k hosťom zhromaždeným na počesť Röntgenového lúča. Aj on sa zapojil do rodinného podniku. Hovorí sa mu MRI, teda Magnetická rezonancia. Slávnosti sa v osobitnej sekcii zúčastnili aj ženy a medzi nimi bola sestra bratov Ifarganovcov zvaná CT alebo tiež Sudkyňa. Bruria Cvuluniová údajne dokáže zmieriť aj gangy z podsvetia. Nie je síce rabínka, ale s ohľadom na majetok sa dostala na zoznam verzie časopisu Forbes a je na 13. mieste.

Medzi tými, ktorí zasadli pri dlhom stole súrodencov Ifarganovcov boli poslanci, jeden z najvyšších sudcov a dvaja najbohatší podnikatelia - riaditeľ hlavnej izraelskej poisťovne Menachem Gurevič a majiteľ najväčšej holdingovej spoločnosti Nokhi Dankner. Bol tam aj vrchný armádny rabín a policajný veliteľ. Premiér Benjamin Netanjahu svoje blahoželanie poslal vo forme videozáznamu.

Náboženská obec správanie svojich podnikavých kolegov kritizuje. "Je smutné, ak sa náboženstvo zníži k niečomu takému," povedal šéf Hartmanovho ústavu Šalom rabín Donniel Hartman.

Väčšina rabínov v Izraeli je platená štátom. Ich povinnosťou je zabezpečovať náboženské obrady ako svadby alebo pohreby a tiež dbať na dodržiavanie židovských zvykov pri príprave pokrmov v reštauráciách a hoteloch.

Duchovný guru ako Röntgenový lúč pracujú aj inak. V rabináte vyčlenili pravidelné hodiny, v ktorých prijímajú za poplatok každého, kto sa na nich obráti. Na ceste späť ich vybavia amuletom a na mieru vyhotoveným požehnaním.

Odborník na ortodoxné židovstvo Menachem Friedman hovorí, že so žiadosťou o požehnanie za rabínmi chodia židovskí obchodníci od 19. storočia. Teraz ale poplatky za túto službu dosiahli nebývalú úroveň. "V čase nebezpečných a rozkývaných obchodov milionári strácajú vieru v trh a rabínova rada im dodá pocit bezpečia," vysvetľuje Friedman.

Najbohatšia z rabínskych dynastií je rodina Abuhacejrovcov. Sú potomkami Babu Saliho, ktorý sa do Izraela vysťahoval z Maroka v roku 1963. Zomrel roku 1984, ale fotografia tohto muža so scvrknutou tvárou dodnes visí v mnohých izraelských domoch, podnikoch i občerstvovacích stánkoch. Jeho vnuk Elazar bol najbohatší. Postavil si trojposchodovú vilu s halou na recepcie, izbou pre hostí určenou významným darcom a podzemnou chodbou, ktorou sa bez nebezpečenstva dostal cez ulicu do synagógy.

Novinár Jossi Bar-Moha o tom niečo vie, pretože získal plány domu na úrade v Beeševe. Napísal o rabínovi mnoho hanlivých článkov, v ktorých okrem iného tvrdí, že rabín svojich stúpencov klamal tvrdením, že v banke nemá peniaze. Z niektorých vraj peniaze vymohol hrozbami. Polícia sa prípadom začala zaoberať a koncom 90. rokov na rabínovom konte našla 125 miliónov dolárov. Rabínovi sa vraj podarilo dohodnúť sa s daňovým úradom a zo svojho dlhu voči nemu zaplatil iba zlomok. Vlani Abuhacejru niekto dobodal na smrť a všetok majetok i postavenie zdedil syn Pinchas. "Sú to šarlatáni a podvodníci. Nič nevedia a ľudia im to žerú," tvrdí zatrpknutý Bar-Moha.

Jeden z daňových úradníkov anonymne priznal, že niekoľko rabínov je vyšetrovaných kvôli daňovým únikom. Nie je známe, že by bol niekto usvedčený, niektorí sa vraj s úradom dohodli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu