Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Následky radiácie sú tu: Fukušima plodí mutantov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: livescience.com)

TOKIO - Tri generácie motýľov z okolia jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime pocítili následky radiácie, ktorá sa z tamojších reaktorov rozšírila po ich poškodení zemetrasením a hlavne následnou vlnou cunami vlani v marci. S odvolaním sa na japonských vedcov o tom informovala agentúra AFP.

Anomálie najmä v podobe zakrpatených krídel či zdeformovaných očí zistili u 12 percent motýľov, ktoré boli vystavené radiácii ešte ako larvy. Vedci odchytili množstvo týchto motýľov v máji, teda dva mesiace po nehode, s cieľom sledovať ich reprodukciu v laboratórnych podmienkach. Podobné problémy potom malo 18 percent motýľov z nasledujúcej generácie, povedal AFP profesor Dzodzi Otaki z Rjúkjúskej univerzity na Okinawe.

Deformácie pokračovali aj u tretej generácie, ktorá bola postihnutá z 34 percent, a to aj napriek tomu, že výskumníci dali k páreniu zdravé motýle z inej oblasti s tými z oblasti z Fukušimy.

Následky radiácie sú tu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: livescience.com)

Pol roka po katastrofe odchytili vedci inú várku motýľov a zistili u nich 52-percentnú mieru genetického poškodenia. Pokusy boli vykonané aj na zdravej generácii motýľov, ktoré výskumníci vystavili slabým dávkam radiácie v laboratóriách. Následky boli rovnaké ako u prvej generácie fukušimských motýľov.

"Dospeli sme k jednoznačnému záveru, že žiarenie zo závodu vo Fukušime poškodilo gény motýľov," povedal Otaki. Vedci chcú vykonať experimenty aj s ďalšími zvieracími druhmi z postihnutej oblasti.

Havária fukušimskej elektrárne bola najhoršou jadrovou katastrofou od výbuchu černobyľskej elektrárne v roku 1986. V troch reaktoroch elektrárne sa roztopilo palivo a 160 000 ľudí muselo kvôli katastrofe opustiť domovy. Priame postihnutie ľudí z jej okolia síce nezistili, ale panujú obavy, že sa následky môžu dlhodobo zdravotne prejaviť, a to aj u ich potomkov.

Viditeľné to podľa odborníkov bolo po pôsobení radiácie na obyvateľstvo, ktoré prežilo výbuchy amerických jadrových bômb nad mestami Hirošima a Nagasaki na konci druhej svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu