Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Memento cunami: Po 8000 km vyplavilo v USA obrovský kolos!

Mólo so sebou prinieslo aj cudzie organizmy Zobraziť galériu (4)
Mólo so sebou prinieslo aj cudzie organizmy (Zdroj: SITA)

PORTLAND - Betónové mólo s hmotnosťou 165 ton, ktoré sa odtrhlo pri cunami vlani v marci v Japonsku, vyplavilo tento týždeň more v americkom štáte Oregon. Kolos urazil cez Pacifik viac než 8000 kilometrov, informoval dnes spravodajský server BBC.

Podľa textu na štítku pripevnenom na 20 metrov dlhom plávajúcom móle, ktoré sa objavilo v utorok ráno na pláži Agate asi 180 kilometrov juhozápadne od Portlandu, pochádza betónová konštrukcia z japonského rybárskeho prístavu Misawa.

Prístav Misawa, ležiaci v severojaponskej provincii Aomori, prišiel 11. marca 2011 pri ničivom zemetrasení nasledovanom cunami o štyri móla, z ktorých dve sú stále nezvestné.

Vyplavené mólo teraz v Oregone stráži polícia, ktorá bráni zvedavcom, aby na objekt liezli. Miestne úrady riešia, ako mólo, ktoré je vyrobené zo železobetónu a polystyrénovej peny, z pláže odstrániť.

Memento cunami: Po 8000
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kontrola radiácie, ktorá bola na móle vykonaná vzhľadom na haváriu jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime, ktorú cunami vlani poškodilo, zvýšené hodnoty neodhalila. To sa ostatne očakávalo, pretože mólo sa podľa všetkého vydalo na more ešte pred fukušimskou katastrofou.

Väčšie obavy budí podľa expertov fakt, že spolu so sutinami z Japonska priplávajú aj tamojšie rastliny a živočíchy. Na spomínanom móle zostali napriklad prichytené hviezdice, ich domovom sú japonské pobrežné vody. Medzi cudzími organizmami sú aj invázne druhy, ktoré by sa mohli na západnom pobreží Severnej Ameriky začať nekontrolovane šíriť, vytláčať pôvodné druhy a narušiť miestny ekosystém.

Mohutné mólo sa radí k rastúcemu množstvu trosiek, ktoré sú vyplavované na západnom pobreží severoamerického kontinentu. V apríli americká pobrežná stráž streľbou z dela potopila japonskú loď, ktorá bez posádky zablúdila po cunami k Aljaške. O mesiac neskôr japonský majiteľ motocykla Harley-Davidson s úžasom zistil, že jeho stroj preplával v kontajneri Tichý oceán a skončil na jednej z kanadských pláží.

Memento cunami: Po 8000
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Memento cunami: Po 8000
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu