Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhadná fotografia z Marsu: Curiosity vyfotilo zvláštny oblak!

Špekulácie o prejave činnosti mimozemšťanov NASA vyvrátila.
Špekulácie o prejave činnosti mimozemšťanov NASA vyvrátila. (Zdroj: space.com)

PASADENA - Americká vesmírna agentúra NASA už má vysvetlenie pre záhadný oblak, ktorý sa objavil na prvých fotografiách po pristátí vozidla Curiosity na Marse. Jej vedci definitívne potvrdili, že nešlo o búrku ani o prejav činnosti mimozemšťanov, ako špekulovali niektorí ľudia na internete. Vozidlo zachytilo dopad časti podporného zariadenia, takzvaného nebeského žeriavu, ktoré zabezpečovalo navigáciu pri pristátí na planéte.

"Veríme, že sme zachytili dopad časti tohto zariadenia na povrch Marsu," povedal novinárom pracovník vesmírnej agentúry Steven Sell. "Skutočnosť, že podporné zariadenie dopadlo priamo za vozidlo, je úžasná zhoda okolností," dodal.

Záhadný oblak na Marse zaznamenala zadná kamera vozidla 40 sekúnd po jeho pristátí na planéte tento týždeň v pondelok. Vedci si podľa Sella boli istí, že napríklad nešlo o nejaký kaz na fotografii, pretože sa objekt objavil na viacerých snímkach.

Vozidlo pristálo na planine Aeolis Palus v kráteri Gale. Pred sebou má dva roky výskumov, ktorých cieľom je jasnejší pohľad na dejiny planéty a možné primitívne formy života na Marse.

Vedci teraz chystajú aktualizáciu softvéru vozidla. Doterajšia verzia je optimalizovaná na pristátie, nová bude pripravená na skúmanie povrchu planéty. Ak sa nevyskytnú nejaké problémy, mala by aktualizácia zabrať štyri dni. Začať by sa s ňou malo v sobotu, povedal novinárom softvérový inžinier NASA Ben Cichy.

Dodal, že pracovníci vesmírnej agentúry budú postupovať pomaly, aby predišli chybám, ktoré by mohli ohroziť celú misiu. Cichy upozornil na to, že vozidlo absolvovalo náročné pristátie na Marse s pomerne zastaralou technológiou. Procesor aj úložná kapacita jeho palubného počítača je napríklad horšia, než akú má vedec vo svojom smart telefóne.

Môže za to fakt, že celý projekt sa začal pripravovať v roku 2004 a je vybavený technológiami, ktoré boli špičkové vo vtedajšej dobe. Súčasným požiadavkám ale už nezodpovedajú. Vozidlo tak má napríklad aj kameru s rozlíšením len dva megapixely, čo je výrazne menej, ako v súčasnej dobe majú aj najlacnejšie kompaktné fotoaparáty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu