Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Číňan Čchen išiel do Londýna dva roky na rikši

 Čchen Kuan-ming Zobraziť galériu (2)
Čchen Kuan-ming (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Číňan Čchen Kuan-ming prešiel za dva roky na svojej rikši 16 krajín. Má za sebou 60.000 kilometrov, prekonal záplavy, prešiel vojnovými zónami i horskými priesmykmi, niekedy aj počas 39 stupňov Celzia. Keď teraz dorazil do londýnsko-čínskej štvrti, stanici BBC povedal, že jeho cieľom bolo šíriť olympijskú myšlienku.

Na cestu energický a usmievavý 57 ročný Číňan vyrazil v júli 2010. Teraz chce pozdraviť účastníkov olympiády a oslavovať. Do poslednej chvíle sa pokúša získať povolenie k účasti na otváracom ceremoniáli. Jeho trasa viedla cez Taiwan, Turecko a Irak, Pakistan a Afganistan. Na myšlienku vydať sa na cestu vraj prišiel v roku 2008, keď v televízii videl londýnskeho starostu Borisa Johnsona preberať v Pekingu olympijskú vlajku.

Čchen má pri sebe pas s pečiatkami mnohých krajín a tiež dokumentačné fotografie z cesty, medzi nimi napríklad svoju rikšu pred Eiffelovou vežou v Paríži.

V Británii je od 6. júla a zoznámil sa tam s Johnom Beestonom. "Keď som kráčal cez Piccadilly Circus, všimol som si muža, ktorý vyzeral stratený a bezmocný," opísal stretnutie Beeston. Spriatelili sa vďaka troche čínštiny, ktorú vraj Beeston ovláda. "Venoval som mu svoj ​​čas, pretože ma ten príbeh uchvátil," povedal. Neprestáva dúfať, že sa Čchenovu žiadosť podarí do začiatku hier vyjednať.

Nie všetci možno príbehu uveria, ale je možné, že na Čchena mnohí návštevníci v Londýne narazia a sami sa presvedčia, ako dokáže ľudí rozosmiať, uzavrela svoju reportáž BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu