Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jedinečné VIDEO komára, ako z nás saje krv: Sám sa tým deformuje!

Komár saje dovtedy, kým nie je úplne plný
Komár saje dovtedy, kým nie je úplne plný (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Nemáme ich radi, pretože nám najmä v letnom období poriadne znepríjemňujú život. Vďaka nepríjemnému hvízdavému zvuku vieme, že sú nablízku. Potom si vyhľadajú vhodné miesto na našom tele a pustia sa do sania krvi. Áno, reč je o komároch, ktoré sú akousi hmyzou obdobou upírov.

Komáre sú na Zemi poriadne dlho, podľa vedcov už niekoľko desiatok miliónov rokov. Krvou sa živia samičky, ktoré ju síce nepotrebujú k životu, predstavuje však pre nich zdroj bielkovín dôležitý pre vývoj vajíčok. Týmto spôsobom zároveň prenášajú niektoré nebezpečné choroby ako napríklad maláriu, čím sa každoročne nepriamo podpisujú pod smrť miliónov ľudí.

Proces sania krvi nie je taký ľahký, ako sa na prvý pohľad zdá. Komár musí najprv na svojej obeti nájsť dostatočne mäkké miesto, do ktorého by sa mohol zapichnúť. Sať začne až vtedy, keď sa mu podarí nájsť vhodnú žilku.

Ako to všetko prebieha, sa môžete presvedčiť v nasledujúcom videu. Detailne zachytáva, ako sa telo komára vplyvom nasatej krvi deformuje. Väčšina komárov je pritom schopná nasať trojnásobok svojej hmotnosti a prestávajú až vtedy, keď sú úplne plné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu