Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Jeden z Kanárskych ostrovov rastie, príčinou sú zemetrasenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Tlak magmy na ostrove El Hierro v Kanárskom súostrovia spôsobil iba za štyri dni zvýšenie ostrova až o päť centimetrov a na šírku až o štyri centimetre. Upozorňuje na to dnes španielsky denník El Mundo.

Energia, ktorú podmorská sopečná činnosť uvoľňuje, dosiahla 420 miliárd joulov. Tento fakt je spolu s deformáciou terénu dokladom zrýchlenia magmatického procesu na tomto kanárskom ostrove.

Podľa bezpečnostných orgánov súostrovnej vlády bolo od nedele, kedy magmatické proces začal, zaznamenaných na El Hierro cez 750 zemetrasení. Ten najväčší otras, ktorý dosiahol štyroch stupňov Richterovej stupnice, bol zaznamenaný v stredu večer v dvadsaťmetrovej hĺbke vo vodách Mar de las Calmas, asi dva kilometre od pobrežia.

Otrasy sa najprv prejavili vo vodách severne od ostrova a potom sa presúvali smerom k jeho centre. Neskôr sa ich línia posunula na západ. Od začiatku týždňa sa seizmická činnosť sústredila v oblasti západného chrbta a svahu hory Julán. Od stredy sa ohnisko zemetrasenia presúva do mora de las Calmas, ktorého meno (Pokojné) odporuje prírodným javom, ktoré oblasťou hýbu už od vlaňajšieho septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu