Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Sýrsky "Stonehenge": V púšti odhalili prastaré tajomné ruiny!

Konflikt v Sýrii nepraje ďalším vykopávkam.
Konflikt v Sýrii nepraje ďalším vykopávkam. (Zdroj: Daily Mail)

DAMASK - Tajomné "obydlia" v Sýrii, ktoré mali pravdepodobne slúžiť skôr mŕtvym, ako živým, sú vraj staré viac ako 10-tisíc rokov. Znamenalo by to, že vekom ďaleko predčia aj slávnu Veľkú pyramídu v Gíze. Vedci však ruiny, ktoré objavili v roku 2009, nemôžu ďalej skúmať kvôli konfliktu v regióne.

Záhadné kamenné útvary odkryl v roku 2009 archeológ Robert Mason z Royal Ontario Museum, ktorý v ich blízkosti pátral po románskej rozhľadni zničenej pri zemetrasení. Mason tvrdí, že pre lepšie pochopenie ich účelu a zistenie bližšieho veku, je nutné ďalšie skúmanie. Nie je si však istý, či sa ešte niekedy bude môcť k zrúcaninám vrátiť.

Podivné "obydlia" našli asi 50 kilometrov severne od Damasku, čo je oblasť dlhodobo sužovaná násilím z ozbrojeného konfliktu v krajine. Mason sa domnieva, že skalné útvary by sa mohli datovať do obdobia neolitu a mladšej doby bronzovej, pred 6000 až 10-tisíc rokmi. Okrem toho archeológ tvrdí, že boli pravdepodobne určené skôr mŕtvym ako živým.

Útvary objavili v blízkosti kláštora Deir Mar Musa, ktorý sa nachádza v kopcoch púšte neďaleko mesta Nebek a je preslávený svojimi krásnymi kresťanskými freskami pochádzajúcimi z 11. a 12. storočia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu