Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Záhada sibírskeho Stonehenge rozlúštená: Je to prvá brána ku hviezdam!

Sunduki Zobraziť galériu (2)
Sunduki (Zdroj: siberian times)

MOSKVA - Ruský vedec verí, že vzdialený skalný útvar môže byť prvým miestom, kde ľudstvo začalo sledovať pohyby nebies. Sunduki, známy aj ako sibírsky Stonehenge, sa skladá z ôsmich pieskovcov a nachádza sa v Chakaskej republike.

Profesor Vitalij Larichev z Ústavu archeológie a etnografie sibírskej pobočky Ruskej akadémie vied tvrdí, že prastarý útvar nebol len miestom veľkého náboženského významu v antike, ale tiež hvezdárstva.

Kvôli tomu, aby dokázal rozlúštiť tajomstvo Sunduki, sa stal "astro-archeológom" a uviedol, že nechce kopať v zemi, ale študovať to, čo starovekí ľudia vedeli o astronómii. "To, čo som zistil, bolo prekvapením aj pre mňa. Porovnaním máp nahromadených v priebehu mnohých rokov astronomických pozorovaní, som pochopil, že tu v Sunduki, môžeme vidieť najstaršie astronomické observatórium, teda minimálne v Ázii," vysvetlil Larichev.

Stavba je stará asi 16000 rokov a obyvatelia údolia už vtedy denne pozorovali západ slnka, východ slnka a Mesiac. Naproti tomu iba pred 3500 rokmi našli archeológovia prvé známe slnečné hodiny v starovekom Egypte.

Toto miesto však ešte ani zďaleka neodkrylo všetko svoje záhady. Sú tu tiež mohyly a ostatné umelé konštrukcie, vrátane zavlažovacích kanálov, ktoré majú byť ešte úplne preskúmané odborníkmi. Informoval portál dailymail.co.uk.

Záhada sibírskeho Stonehenge rozlúštená:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: siberian times)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu