Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kráska (22) je zúfalá: Keď to na ňu dôjde, mení sa na drzého zombie!

Alanna sa razom dokáže zmeniť na zombíka Zobraziť galériu (5)
Alanna sa razom dokáže zmeniť na zombíka (Zdroj: tiskin.com)

SEATTLE - Alanna Wongová sa z minúty na minútu dokáže z krásnej mladej ženy zmeniť na hubatú potvoru, ktorá sa správa ako malé ufrfľané decko. Hoci by sa mohlo niekomu zdať, že jej rodičia sú príliš benevolentní, dcére jej správanie tolerujú, pretože vedia, že to nerobí úmyselne.

Dvadsaťdvaročná Američanka trpí spánkovou poruchou, ktorú odborníci nazývajú Klein-Levinov syndróm (KLS). To znamená, že hocikedy upadne do hlbokého tranzu a dokáže spať aj 22 hodín v kuse. Často kvôli tomu máva nekontrolovateľné záchvaty hnevu, ktoré neznámeho človeka dokážu veľmi nepríjemne prekvapiť.

Momenty, kedy Alanna nevníma svoje okolie, ju privádzajú do zúfalstva. Bľaboce vtedy ako malé dieťa, nie je schopná čítať ani komunikovať. Dievča, ktoré je za normálnych okolností slušné a poriadkumilovné, sa mení na nepredvídateľnú a drzú osobu a nedokáže kontrolovať svoje správanie. V takomto stave sa potom motá po dome ako zombie a keď sa vráti do normálu, nič si nepamätá.

"Je to akokeby z nej opäť bolo malé dievča. Keď to na ňu dôjde, správa sa ako keď mala päť rokov. Plače, uráža sa a myslí si, že všetci ju nenávidia," hovorí jej mama Diane.

Kvôli Klein-Levinovmu syndrómu si už Alanna vytrpela svoje. V škole ju šikanovali, pretože z ničoho na hodine začala buď plakať, v horšom prípade vykrikovať. "Bolo to naozaj trápne. Nevedela som spolužiakom vysvetliť, prečo sa tak správam," vysvetľuje. Lekári mali dokonca podozrenie, že dievčina berie drogy. Potom si zas mysleli, že trpí schizofréniou. Trvalo im dlhých osem rokov, kým stanovili správnu diagnózu.

"Keď konečne zistili, čo mi je, bola to obrovská úľava. Snažím sa teraz dať dokopy svoj život a zabudnúť na to trápenie, čo som prežívala na škole," dodáva atraktívna Alanna. Hoci na KLS neexistuje liek, podľa odborníkov by sa mala do desiatich či pätnástich rokov uzdraviť. U väčšiny pacientov, ktorých je na celom svete približne tisíc, sa totiž ochorenie po tridsiatke stratí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu