Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tínedžerka spáva dva týždne v kuse, ako Šípková Ruženka!

Spiaca princezná Louisa Zobraziť galériu (2)
Spiaca princezná Louisa

WORTHING - Od rodiny a priateľov dostala prezývku Spiaca princezná či Šípková Ruženka. Nečudo, Louisa Ballová si niekedy pospí až dva týždne, a to bez prestávky. Môže za to ojedinelé ochorenie, kvôli ktorému vynecháva zo školy a v horšom prípade prespí i rodinnú dovolenku.

Louisa trpí Kleine-Levinovým syndromom, čiže abnormálnou potrebou spánku, ktorá niekedy odrovná človeka na niekoľko týždňov. Takíto ľudia majú v bdelom stave problémy s nadmerným prejedaním a zvýšenou sexuálnou potrebou.

U tínedžerky sa prvýkrát objavila porucha pred dva a pol rokom po tom, ako sa zotavila z chrípky. "Stále sa však cítila slabo a nijako sa to nezlepšovalo. Zaspávala v škole na vyučovaní a rozprávala veci, ktoré nedávali zmysel," opísala začiatky choroby svojej dcéry Lotti.

Lousin detský lekár príčinu jej potiaží neodhalil a rodičom povedal, že by to mohla byť hormonálna záležitosť. Dievčina však potom upadla do desaťdňového spánku. Po prvom prespatom dni ju rodičia zobudili aby sa najedla a išla na toaletu, potom sa ale hneď vrátila do postele.

Lekárom sa neskôr podarilo prísť na to, čo spôsobuje jej stavy. Domnievajú sa, že za to môže dysfunkcia podmozgovej žľazy, ktorá kontroluje chuť a spánok. Ochorenie sa zväčša v dospelosti stratí samo a pacient sa tak úplne vylieči.

Louisa si na to však zrejme ešte niekoľko rokov počká. Zatiaľ jej doktori predpísali stimulujúce lieky, ktoré ju majú udržať v bdelom stave. Tie ale veľmi nepomáhajú; dievča naopak začalo spávať ešte dlhšie.

"Keď sa to blíži, Louisa začne byť podráždená. Takže nám tým dáva aspoň znamenie, že čoskoro upadne do spánku," vysvetľuje jej otec Richard. "Je nám to ľúto, pretože minulý rok napríklad prespala rodinnú dovolenku. Bola kvôli tomu nahnevaná, ale bohužiaľ sme s tým nič nemohli spraviť," povedal.

Nedávno Louise nasadili nové lieky, ktoré ju dokázali udržať hore sedem týždňov v rade. Pre dievčinu, ktorá rada športuje a tancuje, je to dobré znamenie. Dúfa, že už onedlho si bude môcť vychutnávať radosti života tak ako hociktorý iný tínedžer.



Šípková Ruženka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu