Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Najsilnejšie pivo na svete: S 57 percentami tromfne aj vodku!

40-percentný Schorschbock
40-percentný Schorschbock (Zdroj: luxist.com)

OBERASBACH - To je ale bomba! Nemci vyrobili najsilnejšie pivo na svete, ktoré obsahuje až 57,5 percenta alkoholu, čiže viac, než akákoľvek bežná whisky alebo vodka. Varí ho minipivovar Schorschbräu v bavorskej obci Oberasbach, ktorého majiteľ sa špecializuje práve na výrobu veľmi silných chmeľových mokov.

Urobiť jednu várku svetového rekordmana trvá Georgovi Tscheuschnerovi polroka. Tomu tiež zodpovedá aj cena; malé pivo vyjde na 200 eur. "Kupujú si ho väčšinou znalci, zberatelia, jednoducho pivní blázni v tom dobrom slova zmysle," povedal s úsmevom zavalitý štyridsiatnik. Práve takí podľa neho dokážu toto pivo oceniť, pretože vedia, do čoho idú. "Keď si ho niekto kúpi len tak zo zvedavosti a čaká klasický ležiak, tak sa potom zľakne, 'veď to nie je pivo, ale likér'," opísal reakcie niektorých zákazníkov na jeho unikátny Schorschbock 57.

"Musí sa piť po malých pohároch ako tvrdý alkohol, ale človek spozná, že je to pivo, pretože si zachováva chuť sladu a chmeľu. Obsahuje tiež oxid uhličitý, takže sa líši od klasického Snaps," dodal Tscheuschner, ktorý sa na pomyselný pivovarnícky Olymp dostal vďaka svojej súťaživosti.

Pivá s vyšším podielom alkoholu začal pôvodne variť, aby prenikol na nadregionálny trh a odlíšil sa od konkurencie. Výsledkom bol chmeľový nápoj s 31 percentami alkoholu, ktorý dosiahol náročnou metódou hlbokého zmrazenia s následným odstránením ľadových kryštálikov.

Potom ale prišla nová výzva zo Škótska, kde tamojší pivovar Brew Dog uvaril pivo s 32 percentami alkoholu. "Na to som odpovedal pivom so 40 percentami. Oni potom urobili pivo s 41 percentami, ja sa 43 percentami. Škóti nakoniec prišli s pivom End of History s 55 percentami, na čo ja som zakontroval tými 57 percentami," zrekapituloval Tscheuschner súboj na diaľku s britským vyzývateľom.

S jeho pokračovaním už príliš nepočíta, pretože vraj dosiahol hranicu, kedy je možné vyrobiť extrémne silné pivo bez umelého pridávania cukru alebo alkoholu. Nemecké nariadenie o čistote piva to navyše zakazuje

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu