Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hrdinom po 72 rokoch: Československý pilot bránil Britániu pred Hitlerom!

Bohuslav Kimlička
Bohuslav Kimlička (Zdroj: bnps.co.uk)

LONDÝN/PRAHA - Československému letcovi Bohuslavovi Kimličkovi sa podarilo zaradiť medzi členov Britského kráľovského letectva (RAF), ktorí zo vzduchu pomáhali brániť krajinu pred nemeckou Luftwaffe, až po smrti. Jeho denníky dokázali, že sa priamo zúčastnil štyroch akcií.

Aj keď sa vedelo, že Kimlička pôsobil v tréningovej sekcii 310. československej stíhacej perute RAF, chýbali doteraz jasné dôkazy o tom, že by bol v bitke o Britániu nasadený v priamych operáciách.

Kimličkovi príbuzní, ktorí zostali na ostrovoch aj po vojne, však nedávno objavili jeho palubný denník a rad vojnových vyznamenaní. Stalo sa tak počas vypratania bytu po jeho vdove v meste Hampshire.

"V denníku sa konštatuje, že bol vyslaný do boja 16. októbra 1940," vysvetlil pre denník Daily Telegraph Bernard Pass z aukčnej siene Bosley 's, ktorá bude Kimličkove vyznamenania dražiť 6. júna. "Predtým podstupoval tréning... Počas bitky o Britániu sa potom aktívne zúčastnil celkom štyroch operácií," hovorí Pass a dodáva, že Kimlička zostal zapísaný v tréningovej sekcii kvôli úradnej chybe.

Kimlička po okupácii Československa najprv utiekol do Francúzska, ktoré pomáhal brániť v júni 1940 počas nacistického Blitzkriegu. Keď krajinu obsadil Hitler, podarilo sa českému pilotovi dostať cez kanál La Manche do Británie

Letecká bitka o Britániu medzi nemeckou Luftwaffe a britskou Royal Air Force sa odohrávala medzi 10. júlom a 31. októbrom 1940. Britom sa v nej podarilo pred útokom nacistov ubrániť. Informoval portál ihned.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu