Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najhľadanejší nacista: Šéfoval košickej polícii, súdiť ho budú Maďari!

László Csatáry
László Csatáry (Zdroj: karlovarskenovinky.cz)

BUDAPEŠŤ - Riaditeľ jeruzalemského Centra Simona Wiesenthala v pondelok vyzval maďarské úrady, aby rýchlo pohnal pred súd Lászla Csatárya, ktorý ako policajný šéf v Košiciach na jar 1944 údajne zohral významnú úlohu pri deportácii tisícov Židov do Osvienčimu. Muži číslo jedna na zozname najhľadanejších nacistických zločincov je 95 rokov.

Riaditeľ Wiesenthalovho centra Simona Wiesenthala Efraim Zuroff sa podľa agentúry MTI v pondelok stretol s budapeštianskym hlavným prokurátorom a naliehal na neho, aby urobil všetko pre to, aby sa Csatáry dostal pred súd a aby nemohol odísť z Maďarska.

Podľa správy centra z tohtoročného apríla žije Csatáry v Maďarsku. Zuroff tvrdí, že muž číslo jedna na zozname najhľadanejších nacistických zločincov sveta žije v Budapešti.

Csatáry po vojne emigroval do Kanady, ale keď v polovici devätdesiatych rokov vyšlo najavo, že mal mať zásadný podiel na deportácii 15 700 Židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime, o kanadské občianstvo prišiel.

Budapeštianska prokuratúra v apríli uviedla, že na základe informácií od Zuroffa začala vyšetrovanie Csatáryova prípadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu