Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V USA zahynul pilot, ktorý v roku 1953 uniesol lietadlo z Československa

Miroslav Slovák
Miroslav Slovák (Zdroj: cdapress.com)

FALLBROOK - Dlhoročný pilot lietadiel a člen americkej Siene leteckej slávy Miroslav Slovák, ktorý v minulosti v Spojených štátoch vyhral rad pretekov hydroplánov, zomrel vo svojom dome v kalifornskom Fallbrooku. Slovák, ktorý ako kapitán uniesol v roku 1953 lietadlo z Československa do západného Nemecka, podľahol v 84 rokoch rakovine žalúdka.

Rodák zo slovenského Cíferu (narodený v roku 1929) nastúpil k Československým aerolíniám (ČSA) v roku 1949. Necelé tri týždne pred svojou dobrodružnou emigráciou velil lietadlu, ktoré 9. marca 1953 viezlo na pohreb sovietskeho diktátora Josifa Stalina špičky československého komunistického režimu vrátane Klementa Gottwalda.

Slovák ako kapitán lietadla uniesol Dakotu na trase Praha-Brno 23. marca 1953. Pri pristátí na letisku vo Frankfurte nad Mohanom bol Slovákovi, bývalému príslušníkovi britského letectva Helmutovi Čermákovi a jeho manželke poskytnutý politický azyl. Časť cestujúcich aj lietadlo boli následne vrátení do Československa.

Slovák potom získal americké občianstvo a krátko pracoval ako pilot v leteckej spoločnosti Continental Airlines, lietal s rôznymi boeingami. Potom bol napríklad osobným pilotom staviteľa lietadiel zo Seattlu Billa Boeinga juniora a začal lietal na hydropláne. Pôsobil aj ako kaskadér a mal na svojom konte aj sólový prelet Atlantickým oceánom.

Slovák vyhral v USA dvakrát (1958 a 1966) celoštátne preteky hydroplánov, pri jedných z pretekov v roku 1963 mu za letu hydroplán explodoval a pilot prišiel o 20 zubov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu