Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Život na Marse vraj existuje, vedci ho pred 36 rokmi mali zničiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: blog.solestruck.com)

WASHINGTON - Ľudstvo sa pravdepodobne obralo o definitívny dôkaz o tom, že na Marse skutočne jestvuje život. Sonda Viking a jej pozemné moduly totiž odtiaľ v roku 1976 nabrali vzorky pôdy. Vedci ich teraz znovu analyzovali a zistili, že sa v nich mohol nachádzať život, ktorý bol ale počas testov zničený, pretože vzorky boli vystavené teplote 160 stupňov Celzia a uložené v tme.

Usúdili tak na základe zvyškov baktérií, respektíve pozostatkov po ich metabolickej činnosti, konkrétne organickej soli. Tie pred 36 rokmi vystavovali rôznym podmienkam, okrem vysokých teplôt ich tiež ponechali niekoľko mesiacov v tme, čo mikróby, ktoré vykonávajú fotosyntézu, mohlo zabiť. Slnečné svetlo je totiž pre ne nevyhnutné.

Prvé testy vyšli pozitívne, ďalšie testy ho ale život vo vzorkách nepotvrdili. Prvé výsledky preto boli označené za chybné. Experti vtedy v špeciálnej komore dodávali do nabranej pôdy živiny a skúmali prítomnosť odpadových látok. Prvá reakcia bola veľká, následná nie. Z toho usúdili, že išlo iba o chemické procesy, nie metabolickú činnosť.

Vedci pôdu tiež zohrievali, pretože dúfali, že tým naštartujú chemické reakcie, ktoré ukážu prítomnosť života. Vedeli, že tým môžu mikroorganizmy zničiť a v jednom z testov sa o to aj pokúsili, aby mohli výsledky porovnať. Očakávaná reakcia ale bola chabá a všetky procesy označili iba za geologické, nie biologické.

Teraz vedci výsledky znovu analyzovali a prišli na to, že život predsa len mohli dokazovať. "Je veľmi pravdepodobné, že mikróby žijú niekoľko centimetrov pod zemou blízko zamrznutého ľadu," uviedol biológ Joseph Miller, ktorý bol súčasťou tímu. Chce, aby NASA poslala na Mars mikroskop, ktorý by mikróby zdokumentoval.

Podľa iných odborníkov ale súčasné pokusy nedokazujú prítomnosť života, ale iba to, že sa v tamojšej pôde nachádzajú organické soli. Nič iné vraj z nových pokusov nemožno tvrdiť, uviedol server Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu