Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúce tvrdenie vedca: Na Marse je na 99 % život!

Na červenej planéte je údajne život
Na červenej planéte je údajne život (Zdroj: nasa)

KALIFORNIA - Boj vedcov o to, či je alebo nie je na Marse život, neutícha. Z matematickej analýzy vzoriek pôdy, ktoré na červenej planéte nazbierala sonda Viking 1, vraj najnovšie vyplýva, že ju naozaj obývajú mikroorganizmy. Nie vštetci odborníci s týmito výsledkami však súhlasia.

Sonda Viking 1 pristála na Marse v roku 1976 a život na ňom podľa vtedajších rozborov nenašla. Teraz, o tri desaťročia neskôr, vedci dospeli k presvedčeniu, že naopak vzorky pôdy, ktoré tam nazbierala, sú dôkazom existencie mimozemských mikroorganizmov. Svedčí o tom matematický rozbor vzoriek, v ktorých sa našli organické soli.

"Táto analýza hovorí v prospech interpretácie, že sonda Viking 1 na Marse detekovala živé mikroorganizmy," tvrdí Joseph Miller z kalifornského Keck Institute a dodáva: "Na základe našich doterajších zistení som si na 99% istý, že je tam život."

S týmito závermi ale nesúhlasí Christopher McKay z NASA. "Organické soli nie sú dôkazom, že na Marse bol alebo je život. Sú len dôkazom, že sú tam organické soli," uviedol. "Skutočným dôkazom bude, až mikroorganizmy na Marse nejaká ďalšia sonda natočí," hovorí človek bažiaci po nových faktoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu