Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Deti by mali spať 12 hodín, v škole sa nedokážu sústrediť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Viac ako tri štvrtiny detí spia v noci tak málo, že sa v škole nedokážu sústrediť, tvrdia vedci. Podľa nich by mali deti vo veku od šesť do 15 rokov spať deväť až 12 hodín, ukázalo sa však, že až u 74 percent je to menej ako sedem hodín. To by pritom nestačilo ani dospelým, ktorým sa odporúča osemhodinový spánok.

Prieskum, za ktorým stojí sieť hotelov Travelodge, vykonali na dvetisíc deťoch. Až 79 percent z nich má problémy sústrediť sa na svoje školské povinnosti a štvrtina z nich priznala, že raz za týždeň zaspí za stolom. Nevyspaté deti majú pritom sklony k obezite, problémového správaniu a zlej nálade. Učitelia z tohto fenoménu obviňujú rodičov, pretože deťom dovolia mať v izbách počítače, mobilné telefóny a televízory.

"Rodičia jednoducho nie sú dostatočne prísni, keď majú deti prinútiť ísť spať," uviedla Jan Turner z organizácie Sleep Council. "Dobrý spánok je nevyhnutný pre vývoj detí a kvalitu ich života. Veríme, že preto je potrebný normálny čas, keď idú spať a tiež správne prostredie. To znamená dobrá posteľ a vyvetraná izba, v ktorej ich nevyrušuje televízia a iné elektronické zariadenia," dodala. Podľa nej výsledky štúdie ukázali, že nedostatok spánku má na výkon v škole "ničivý vplyv".

Detská psychologička Pat Spungin si myslí, že rodičia nemajú dostatok informácií o tom, aký je spánok dôležitý. "Výsledky tohto výskumu sú alarmujúce. Rodičov by malo zaujímať, aké následky má pre ich deti nedostatok spánku. Má to negatívny vplyv na ich náladu, sústredenosť a pozornosť," uviedla. "Vedecké dôkazy ukazujú, že plnohodnotný spánok je pre vývoj detí rovnako dôležitý ako zdravé stravovanie či pravidelné cvičenie," dodala. Informácie pochádzajú z webovej stránky www.dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu