Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poplach vo vesmíre: Na Slnku vraj tankovali mimozemšťania!

(Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Na Slnku mala tankovať vesmírna loď! Takéto úvahy sa pred pár dňami objavili na internete po tom, čo NASA zverejnila video zachytávajúce nedávnu solárnu erupciu.

Zábery z teleskopu zobrazujú okrúhly objekt veľkosti planéty, ktorý vyzerá, akoby bol k Slnku priviazaný pomocou nejakého vlákna. Akonáhle sa však z povrchu najväčšej hviezdy našej planetárnej sústavy uvoľní ďalšia korónová hmota, guľa sa odpojí a vystrelí do vesmíru.

Video sa stalo okamžite hitom a užívatelia sa predbiehali v tom, kto príde so šialenejšou teóriou vysvetľujúcou pôvod záhadnej gule. Ufológovia tvrdili, že išlo o mimozemskú loď, ktorá si prišla na Slnko doplniť palivo. Iní "odborníci" zas vyhlasovali, že išlo o zrodenie novej planéty.

NASA všetky tieto domnienky vyvrátila, keď uviedla, že nejde o nič iné, ako dva typy slnečnej aktivity, ktoré pôsobili v rovnakom čase. Vlákno, ktoré na zázname vidno, je v skutočnosti plazma, ktorá je studenšia a hustejšia ako slnečná koróna. Vedci z Goddardovho vesmírneho leteckého centra presne nevedia, ako sa vyvíja, zistili však, že môže byť dlhá až desaťtisíce kilometrov.

"Keď sa na to pozeráte z okraja Slnka, vidíte guľovitý útvar. Pravda je ale taká, že sa pozeráte do tunela. Tento tunel sa nachádza priamo nad pomyselným vláknom spájajúcim daný objekt so Slnkom," vysvetlil solárny astrofyzik C. Alex Young. Zároveň dodal, že vývoj takýchto štruktúr je vo vesmíre pomerne bežný.

"UFO" na Slnku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu