Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mysteriózne svetlá: V hore sa záhadne zjavujú už 100 rokov!

Hora láka tisíce zvedavcov
Hora láka tisíce zvedavcov (Zdroj: youtube, )

BURKE COUNTY - Nevšedný úkaz v Severnej Karolíne mätie obyvateľov aj zvedavých turistov už viac ako storočie. Záhadné svetlá na úpätí hory Brown Mountain sa záhadne zjavujú a opäť miznú. Podľa niektorých ide iba o obyčajné odrazy z reflektorov áut, iní si myslia, že je to paranormálny jav alebo zatiaľ neobjasnený prírodný fenomén.

Nech už je vysvetlenie akékoľvek, tajomné svetlá si chcú pozrieť tisíce ľudí, a tak na miesto prichádzajú doslova v húfoch. Vďaka tomu sa v oblasti rozvinul špecifický cestovný ruch, ktorý podporuje komunitu amatérskych bádateľov.

Začiatkom minulého mesiaca sa uskutočnil seminár, ktorý prilákal zástup 120 zvedavcov, pričom každý zaplatil za účasť 20 dolárov. Bol dokonca taký populárny, že veľká časť záujemcov musela zostať predo dvermi. Pokojne by mohli predať aj 500 lístkov.

Okrem seminárov prebiehajú aj rôzne motivačné súťaže s finančnou odmenou o najlepšiu fotografiu či videozábery. Samozrejme nesmú chýbať ani tričká či magnetky na chladničku, z ktorých sa dá tiež trhnúť pekný zisk.

Jeden z prvých záznamov o podivných svetlách sa objavil v roku 1913 v denníku Charlotte Observer. A predmetom vážneho vedeckého výskumu sú už od 20-tych rokov 20. storočia.

Steve Woody si spomína, ako zbadal dve oranžové gule, keď bol na poľovačke so svojím otcom pred viac ako 50 rokmi. "Necítil som nič strašidelné... išlo iba o veľmi špecifickú situáciu. Pamätám si na to rovnako živo, ako keď som mal 12," uviedol pre noviny Huffington Post.

Hoci predchádzajúce výskumy dospeli k záverom, že išlo o odrazy áut, vlakov či požiare, podľa profesora fyziky a astronómie Daniela Catona z Appalachian State University, by mohlo ísť o niečo viac. Preto sa rozhodol úkaz podrobne preskúmať pomocou nastavených kamier, z ktorých zábery si bude môcť pozrieť každý on-line.

Záhadné svetlá v hore

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu