Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhada z Apaláč: V horách sa rodili modré deti!

Rodinná fotografia Fugatovcov Zobraziť galériu (2)
Rodinná fotografia Fugatovcov (Zdroj: nclark.net)

FRANKFORT - Hlboko v Apalačských horách žila rodina, ktorá bola tak nezvyčajná, že si ľudia spočiatku mysleli, že ide o podvod. Jej členovia totiž plodili modré deti. Tento jav si vedci dlho nevedeli vysvetliť.

Záhada Fugatovcov mátala ľuďom hlavy celé desaťročia. Rodina žila izolovane v lesoch na východe severnej Ameriky, kvôli čomu sa jej členovia začali navzájom sobášiť. Výsledkom náhodného spojenia rôznych génov bolo, že sa im začali rodiť deti s podivným odtieňom kože. Neskôr vysvitlo, že nešlo o mysteriózne tajomstvo, ako sa mnohí domnievali, ale o biologický jav.

Všetko začalo, keď sa francúzska sirota Martin Fugate usadil na brehu zátoky v Kentucky. Za manželku si vzal ryšavú Američanku Elizabeth Smithovú, ktorá mala veľmi bledú pokožku. Ich vzájomné spojenie vytvorilo genetickú mutáciu, ktorá sa odrazila na ich potomkoch.

Hoci by sa mohlo zdať, že fotografia Fugatovcov bola upravená vo photoshope, nie je tomu tak. Experti dokázali, že je autentická. V rodine sa totiž vyskytla methemoglobinémia, čo je stav, pri ktorom dochádza k poruche funkcie hemoglobínu. Vplyvom toho sa znižuje schopnosť prenášania kyslíka v krvi. Takto postihnutý jedinec má potom tmavšiu krv a tým pádom aj kožu.

Postupom času sa Fugatovci rozpŕchli do sveta a pravdepodobnosť vzťahu s nositeľom recesívneho génu sa tak minimalizovala. Ich posledným známym potomkom je Benjamin Stacy (36). Keď sa narodil, lekári boli tak šokovaní, že ho previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde mu podali tranfúziu. Mladík, ktorý žije na Aljaške, neskôr ojedinelú farbu kože stratil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu