Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lekárov porazil internet: Vyriešil chlapčekovu (7) záhadnú chorobu!

Skôr ako odkopne loptu, zaspí na krátku chvíľku na zemi
Skôr ako odkopne loptu, zaspí na krátku chvíľku na zemi (Zdroj: Caters)

BIRMINGHAM - U Reeca Williamsa z Birminghamu sa v skorom veku začali prejavovať známky spánkovej poruchy, takzvanej narkolepsie. V najhoršom období zaspal až 25-krát denne a niekedy prespal aj 23 hodín. Nedokázal dokonca ani kopnúť do lopty bez toho, aby nespadol na zem.

Diagnostika chlapcovho postihnutia sprevádzaného kataplexiou, teda krátkymi výpadkami svalového tonusu, však nebola ľahká. Lekári spočiatku vyhodnotili, že Reecovu nesmiernu ospalosť spôsobuje vírus.

Nekontrolovateľné zaspávanie cez deň sa ale stupňovalo. Lekári v nemocnici vykonali najrôznejšie testy, dokonca aj na meningitídu alebo leukémiu. Všetky vyšetrenia však vyšli naprázdno. Nakoniec sa objavilo podozrenie na mozgové ochorenie encefalitídu. Liečba zlyhala a chlapcov stav sa naďalej zhoršoval.

Nikto si nevedel rady, až chlapcov otec Luke Williams (27) spísal všetky symptómy a pomocou internetu našiel narkolepsiu. Potom natočil svojho syna pri zaspávaní a videá ukázal lekárom.

"Reece mal všetky symptómy narkolepsie. Začal som si všímať, že kedykoľvek sa smial, jeho tvár sa skrivila. Bolo to ako spínač, po ktorom spadol na zem," povedal Williams.

Diagnózou ale Reecov prípad neskončil. Žiadne lieky na zmiernenie príznakov totiž nezaberali. Nakoniec dostal Xyrem, ktorý má licenciu iba na podávanie dospelým. Tento liek, ale ako jediný skutočne pomohol.

"Je úžasné, že môžeme ísť von a zahrať si futbal. Pred šiestimi mesiacmi pritom ešte nemohol ani kopnúť do lopty. Aj lekári sú jeho zlepšením nadšení," dodal na záver Williams.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu