Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mimozemšťania z Marsu? Je to nezmysel už 600 miliónov rokov!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Filmy o mimozemšťanoch, ktorí prišli z Marsu, sú, zdá sa, úplne nereálne. Povrch červenej planéty je totiž vyprahnutý, pustý a nevhodný pre život možno už 600 miliónov rokov. Tvrdia to vedci, ktorí detailne preskúmali vzorku pôdy získanú v roku 2008 sondou Phoenix Mars Lander.

"Zistili sme, že aj keď je na Marse dostatok ľadu, planéta zažíva supersucho, ktoré môže trvať už stovky miliónov rokov. Mars, ako ho poznáme dnes, zrejme stojí v ostrom protiklade k svojej predchádzajúcej histórii, ktorá poznala teplejšie a vlhkejšie obdobia a ktorá mohla byť vhodnejšia pre život," oznámil vedúci tímu Tom Pike z britskej Imperial College London.

Podľa Pika a jeho kolegov nebola ani staršia minulosť pre život príliš prínosná. Povrch Marsu bol vystavený pôsobeniu tekutej vody nanajvýš päťtisíc rokov počas štyroch miliárd rokov od vzniku planéty. Ukázalo to pátranie po drobných čiastočkách ílu, ktoré vznikajú pôsobením vody na skalnaté podložie.

Podarilo sa totiž nájsť len pár čiastočiek, ktoré by mohli ílom byť - tvoria len 0,1 percenta získanej vzorky pôdy na Marse. Pre porovnanie na Zemi tvorí íl 50 a viac percent pôdy. Povrch Marsu tak podľa expertov pripomína skôr Mesiac ako Zem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu