Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Veľké zmeny vo vesmíre: Prestane sa Venuša otáčať?

Venuša
Venuša (Zdroj: nasa)

PARÍŽ - V rozpore so svojím zvodným menom je Venuša planétou s pekelnými podmienkami. Jej atmosféra je tak horúca, jedovatá a ťažká, že každý návštevník by riskoval, že sa roztečie, udusí a bude rozdrvený súčasne. A nielen to! Druhá planéta od Slnka sa otáča tak pomaly, že by komukoľvek z pozemšťanov, kto by na nej prežil, pripadal jeden deň s ekvivalentom 243 dní na Zemi takmer nekonečný. A aby to bolo ešte horšie, vedci zistili, že deň sa na Venuši predlžuje.

Tím astronómov z Parížskeho observatória analyzoval údaje získané zo spektrometra z európskej sondy Venus Express. Toto zariadenie s označením VIRTIS meria infračervené a viditeľné svetlo a používa sa na snímanie povrchu planéty pod hustou, víriacou atmosférou. Astronómovia boli prekvapení, keď porovnali význačné body s posledným mapovaním Venuše, ktoré v rokoch 1990 až 1994 uskutočnila americká sonda Magellan.

V stanovenú chvíľu venušského dňa boli sledované body o plných 20 kilometrov pozadu za miestom, kde by mali byť. Tím svoje pozorovanie opakoval znovu a znovu, aby sa o ňom uistil.

"Po vylúčení možných chýb sme presvedčení, že dĺžka venušského dňa sa musela počas 16 rokov zmeniť," uviedli vedci v tlačovom vyhlásení. Podľa ich prepočtu sa počas tohto obdobia venušský deň predĺžil o šesť a pol pozemskej minúty.

"V astronomickom meradle je to veľká zmena," uviedol výskumník Pierre Drossart. Hypotéza astronómov je taká, že trenie venušskej atmosféry brzdí pohyb hmoty pod ňou. Atmosférický tlak na Venuši je 92-krát väčší ako na Zemi, čo zodpovedá pobytu pod vodou v hĺbke viac ako 900 metrov.

Je teda možné, že sa Venuša nakoniec úplne prestane otáčať, alebo sa dokonca roztočí na opačnú stranu? "To je ťažké povedať vzhľadom na to, že máme len dvojaké merania," uviedol Drossart. "Ale teoretické modely naznačujú, že ide zrejme len o cyklický fenomén. Ak atmosféra zrýchli, planéta spomalí. Potom sa energia obráti v kyvadlovom efekte," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu