Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V múzeu Prado našli dvojča Mony Lízy!

V múzeu Prado našli Zobraziť galériu (2)
V múzeu Prado našli "dvojča" Mony Lízy z rovnakého obdobia.

MADRID - V španielskom múzeu Prado sa našla kópia obrazu Mona Líza, ktorá bola namaľovaná v rovnakom čase ako originál Leonarda da Vinciho a v tej istej maliarskej dielni. Informovala dnes o tom agentúra AP.

Pravdepodobne ide o najskoršiu repliku majstrovského diela, ktorú urobil jeden z významných žiakov da Vinciho. Hovorkyňa Prada uviedla, že dielo bolo vytvorené naraz s originálom zo 16. storočia, ktorý je v múzeu Louvre v Paríži.

Existujú stovky zachovaných replík Mony Lízy zo 16. a 17. storočia. Múzeum Prado nevedelo o význame kópie Mony Lízy, až kým nedávne reštauračné práce neodhalili skryté vrstvy obrazu.

Madridská verzia má rovnakú ženskú postavu, ale pred zreštaurovaním chýbalo pozadie s krajinou, ktoré bolo prekryté farbou a fermežou.

Maľba z Prada má rovnakú veľkosť ako parížska La Gioconda a je datovaná do prvej tretiny 16. storočia, tak isto ako originál. Predpokladá sa, že repliku namaľoval buď Andrea Salai (vlastným menom Gian Giacomo Caprotti da Oreno), alebo Francesco Melzi - obaja patrili k žiakom, ktorí boli da Vincimu najbližší.

Pôvod kópie potvrdili odborníci z oboch múzeí -  Prada aj Louvru, uviedla agentúra DPA. Kópia sa zachovala v lepšom stave ako originál, Mona Líza na nej vyzerá mladšie než na da Vinciho maľbe.

Repliku budú v múzeu Prado oficiálne prezentovať 21. februára, potom ju zapožičajú do Paríža na výstavu, ktorú v Louvri otvoria v júni.

V múzeu Prado našli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu