Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mona Lisa je oveľa tajomnejšia: Je tu nová záhada!

Na obraze Mony Lisy sa majú ukrývať zvieratá
Na obraze Mony Lisy sa majú ukrývať zvieratá (Zdroj: YouTube)

ROCHESTER - Obraz Mony Lisy je opradený mnohými záhadami a teraz k nim možno pribudne ďalšia. Grafik a umelec Ron Piccirillo z amerického Rochesteru prišiel s odvážnym tvrdením. Na plátne totiž objavil skryto namaľované zvieratá, uviedol server whec.com.

Mona Lisa patrí so svojím úsmevom k vrcholným dielam renesančného majstra Leonarda da Vinciho. Svetoznáme plátno ale možno ukrýva aj obrazy zvierat, aspoň to tvrdí grafik Piccirillo. V rámci výskumu použil staré umelecké techniky a skúmal dielo z rôznych perspektív. Pri tom narazil na skryté vyobrazenie.

"Pri výskume som si vzal obraz Mony Lisy, položil som ho na bok a všimol som si, že tam je tvár opice a hlava leva," opísal. Obe maľby sa pri pohľade na dielo nachádzajú vľavo od Mony Lisy, a to v oblasti, kde sú vyobrazené hory. Lev aj opica sa pritom pozerajú smerom doprava.

To ale nie je všetko. Ďalšieho živého tvora našiel Piccirillo ukrytého priamo za Monou Lisou. Ide o hlavu krokodíla, oko je vpravo za jej postavou, otvorené čeľuste vľavo. Pri svojom bádaní sa grafik opieral aj o 500 rokov staré da Vinciho záznamy v jeho denníkoch, kde sa odkazuje na zvieratá.

"Hovorím tomu náhodný objav. Neviem, ako to, že som na to prišiel práve ja a nikto iný si to nevšimol," dodal Piccirillo, ktorého rodičia pochádzajú z Talianska. Či sa jeho objav preukáže ako pravdivý, sa ale ešte len uvidí.

Da Vinci namaľoval portrét Mony Lisy v rozmedzí rokov 1503 až 1506. Originál visí v galérii Louvre v Paríži.

Mona Lisa záhada

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu