Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fungovanie mozgu sa začína zhoršovať už v 45 rokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

LONDÝN - Schopnosti mozgu sa začínajú zhoršovať už v 45 rokoch. Vyplýva to z novej štúdie vedcov University College London, ktorí počas desiatich rokov sledovali pamäť, slovnú zásobu a pozornosť 7000 mužov a žien vo veku 45 až 70 rokov. Doteraz sa predpokladalo, že duševný úpadok začína približne vo veku 60 rokov. Píše o tom dnes spravodajský server BBC.

V skupine mužov a žien od 45 do 49 rokov vedci zistili oslabenie mentálnych schopností o 3,6 percenta. S rastúcim vekom sa fungovanie mozgu ďalej zhoršovalo; takže vo vekovej skupine 65 až 70 rokov už bol u mužov zaznamenaný pokles schopností o 9,6 percenta a u žien o 7,4 percenta. Úpadok postihoval všetky sledované kategórie, okrem slovnej zásoby.

Skúmanú skupinu tvorili britskí štátni zamestnanci, ktorí boli testovaní v rokoch 1997-2007. Pri vyhodnocovaní výsledkov sa brala do úvahy aj dosiahnutá úroveň vzdelania.

Podľa expertov sú výsledky novej štúdie dôležité okrem iného na liečbu demencie, ktorá je najúčinnejšia, ak sa s ňou začne, hneď ako pacient začne vnímať zhoršovanie svojich duševných schopností. Profesorka Archana Singhová-Manouxová, ktorá tím výskumníkov viedla, upozornila, že podľa štúdie demencii predchádza slabnutie duševných schopností počas 20 až 30 rokov.

Zdôraznila tiež možnosť prevencie, ktorou je predovšetkým zdravý životný štýl. "Zdravotné návyky ako fajčenie alebo fyzická aktivita majú vplyv na úroveň poznávacích schopností mozgu," povedala.

Podľa niektorých vedcov necháva nová štúdia ešte množstvo otázok nezodpovedaných. Výskum napríklad neuvádza, či sa u niektorých zo sledovaných ľudí vyvinula demencia. Štúdiu by tiež bolo potrebné vykonať na širšej vzorke populácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu