Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čip namiesto mozgu? Rýchlosťou prekoná biologický proces

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MASSACHUSETT - Vedci z Massachusettského technologického inštitútu úspešne napredujú v snahe vytvoriť počítačový systém, ktorý je schopný napodobniť činnosť mozgu. Navrhli počítačový čip, ktorý imituje správanie mozgových neurónov po tom, ako prijmú novú informáciu. Takéto čipy by časom mohli byť prostriedkom na komunikáciu medzi umelo vyrobenými časťami tela a mozgom. Tiež môžu byť základom prístrojov s umelou inteligenciou.

V mozgu sa nachádza približne 100 miliárd neurónov, ktoré tvoria synapsie - spojenia umožňujúce prenos informácií. Tento proces sa nazýva plasticita a je základom množstva mozgových funkcií, ako napríklad učenie či pamäť. Tím na čele s vedcom Pchunom Čchi-Sangom vytvoril čip, ktorý dokáže simulovať aktivitu jednej takejto synapsie. Tá závisí od takzvaných iónových kanálov, ktoré riadia tok nabitých atómov. Čip má približne 400 tranzistorov, ktoré sú prepojené tak, aby fungovali rovnako ako iónové kanály v mozgovej bunke. "Teraz máme spôsob, ako zachytiť každý jeden iónový proces, ktorý sa udeje v neuróne," povedal Čchi-Sang. "Je to dôležitý pokrok v snahách zahrnúť do čipov všetko to, čo už o biológii neurónov a synaptickej plasticite vieme," vyjadril sa Dean Buonomano, profesor neurobiológie na Kalifornskej univerzite.

Vedecký tím plánuje použiť svoj vynález na tvorbu systémov, ktoré budú simulovať špecifické nervové funkcie ako napríklad vizuálne spracovanie informácií. Čipy by mohli byť omnoho rýchlejšie ako počítače, ktorým simulácia trvá niekoľko hodín. Dokonca pravdepodobne rýchlosťou prekonajú aj biologický proces. Informácie pochádzajú z webovej stránky www.bbc.co.uk.

Cvičením proti Alzheimerovi: Potrápte svoj mozog!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu