Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Prielom v liečbe závislosti: Spomienku na drogu mažú laserom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: sciencephoto.com)

ŽENEVA - Na rozdiel od iných drog nevyvoláva kokaín fyzickú závislosť. U približne 20 percent užívateľov ale môže spôsobiť závislosť psychologickú, ktorá vedie k strate kontroly nad drogou a trvá aj po odvykacej kúre, pretože mozog si bude branie drogy navždy pamätať. Vedci zo Ženevskej univerzity možno našli spôsob, ako túto spomienku vymazať, a to s pomocou novej laserovej techniky úspešne vyskúšanej na myšiach.

Vedci sa sústredili na časť nervového systému nazývaného centrum či okruh odmeny. Hlavnou funkciou tejto siete nervových buniek je spájať kľúčové správanie - ako je jedenie alebo rozmnožovanie - s pocitmi potešenia. Informácia je prenášaná medzi dvoma rôznymi časťami mozgu - jedna drží informáciu o úrovni uspokojenia a druhá registruje kontext.

Táto skutočnosť navždy mozog poznamená a vysvetľuje, prečo dokonca aj po rokoch abstinencie môže človek vyliečený zo závislosti stále cítiť túžbu po droge.

Kokaín v mozgu abnormálne zvyšuje hladinu dopamínu: látky zodpovednej za prenos informácií. "Vezmite niekoho, kto bral kokaín, na určité miesto. Aj keď abstinuje, nebude tento človek schopný prejsť rovnakým miestom bez toho, aby časť jeho mozgových buniek necítila isté vzrušenie alebo prebudenie túžby vziať drogu," uviedol hlavný výskumník Vincent Pascoli.

Ide práve o túto skrytú pamäť miešacej kontext a túžbu po užití drogy, ktorá sá podľa vedcov dá vymazať. Pri práci s myšami nadopovanými kokaínom infikovali niektoré mozgové bunky vírusom, ktorý do nich zaviedol proteín citlivý na svetlo, na ktorý bolo možné zamerať laser. S jeho pomocou mohli vedci kontrolovať mozgovú aktivitu a vrátiť úroveň prenosu informácie k normálu.

Daný proces sa ukázal z krátkodobého hľadiska ako úspešný; myši sa v nasledujúcich dňoch po zákroku správali, ako by kokaín nikdy nebrali. Dlhodobý účinok na nich chcú odborníci ešte preskúmať. Potom prídu na rad testy aj na ľuďoch.

Pravdivý príbeh: Drogy spravili z našej rodiny peklo

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu