Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalší úspech českých vedcov: Pomáhajú pri výrobe látky proti starnutiu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Českí vedci vyvinuli unikátnu metódu úpravy prostriedku proti starnutiu glutatiónu (GSH), ktorá zrýchli a zlacnie jeho výrobu vo forme lepšie využiteľnej v organizme. Ľahko vstrebateľné nanovlákna obsahujúce GSH vyrobili pomocou zariadenia, ktoré pracuje na princípe rotujúceho zvonu.

S odstredivou technológiou môžu byť nanovlákna vyrábané v podobe tenkej vrstvy, alebo hmoty, ktorej štruktúra pripomína veľmi jemnú vatu, povedal riešiteľ projektu Róbert Hromádka.

GSH sa používa v mnohých potravinových doplnkoch. Problémom je ale jeho veľmi obmedzená vstrebateľnosť z tráviaceho traktu. Preto sa hľadajú také formy GSH, ktoré by mali vyššiu vstrebateľnosť a využiteľnosť v organizme. Jednou z takýchto foriem môžu byť nanovlákna vyvinuté českými vedcami, ktorá by mohli umožniť priame vstrebávanie GSH zo slizníc ústnej dutiny.

Technológia výroby nanovlákien je rýchlejšia a menej nákladná než doterajší elektrospining, čo je proces využívajúci silné elektrické pole.

Nízky obsah GSH v tele je spojený s rýchlym starnutím, škvrnami na pokožke, cukrovkou, chorobami pľúc a zažívacieho ústrojenstva, kŕčovitými stavmi, Parkinsonovým syndrómom a inými neurodegeneratívnymi poruchami.

Nový objav na svete: Starnutie je minulosťou!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu