Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensku žije 60 tisíc netopierov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vo vybraných približne 100 jaskyniach v priepastiach Slovenského krasu sa budú aj v tomto roku spočítavať netopiere. Robí sa tak pravidelne od začiatku decembra do polovice marca už viac ako 20 rokov. Informovala o tom Beatrice Hudáková z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Kontrolovať druhové zloženie a početnosť netopierov budú pracovníci z rezortnej organizácie MŽP Štátnej ochrany prírody SR, Správy národného parku Slovenský kras a partnerských organizácií. "Výnimočný je počet sčítaných netopierov z predchádzajúceho roka, presahuje počet 60.000 jedincov," priblížila Hudáková. Na tomto území sa totiž podľa jej slov nachádza viac ako tisíc jaskýň a priepastí, ktoré im poskytujú ideálne podmienky.

"Zimoviská netopierov na území Slovenského krasu patria medzi najvýznamnejšie na Slovensku a niektoré dokonca aj v rámci celej Európy," opísala Hudáková. Vyskytuje sa v nich viac ako 20 druhov netopierov, čo je najbohatšia druhová skladba na Slovensku. "Výsledky sčítavania poskytnú významné údaje, nevyhnutné pri zabezpečovaní manažmentových opatrení na ochranu netopierov," vysvetlila Hudáková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu