Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prevratný objav: Vedci už vedia, odkiaľ pochádza bolesť!

Nový tomograf dokáže odhaliť pôvod ľudskej bolesti
Nový tomograf dokáže odhaliť pôvod ľudskej bolesti (Zdroj: Televizní noviny)

UPPSALA - Vedci už dokážu určiť odkiaľ pochádza ľudská bolesť! Jedinečný objav sa podaril odborníkom vo Švédsku, podľa ktorých im k tomu dopomohla špeciálna látka.

Možno to poznáte. Niečo vás bolí, ale nedokážete povedať, čo presne. Pre lekára je potom zložité zvoliť správnu liečbu. A presne to inšpirovalo vedcov zo švédskej Uppsale k výskumu. Cieľom bolo zviditeľniť ohnisko ľudskej bolesti - a podarilo sa.

"Objavili sme látku, ktorá sa naviaže na miesto, kde pacient cíti bolesť," uviedol člen výskumného tímu Torsten Gordh. Táto substancia sa nazýva d-deprenyl, ktorý sa potom zmieša s obvykle používanou kontrastnou látkou, ktorú pacientovi vpichnú do tela. Na snímke z pozitrónovej emisnej tomografie potom vidno, ako d-deprenyl označí miesto bolesti.

Lekárom sa tak otvárajú nové možnosti v určovaní novej diagnózy. A nielen to; pacienti budú mať taktiež dôkaz o tom, že si svoju bolesť nevymýšľajú. Spokojné budú aj poisťovne, ktoré sú jedným z hlavných sponzorov tohto výskumu. Teraz budú mať totiž istotu, že pacient má naozaj nárok na vyplatenie bolestného.

Odborníci momentálne spresňujú výsledky špeciálnej tomografie. Podľa nich však môže trvať ešte niekoľko rokov, než sa táto metóda začne bežne používať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu