Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prielom v boji s rakovinou: Pacienti majú nádej!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: blogs.1077theend.com)

WASHINGTON - Vedcom sa za použitie unikátnej techniky podarilo v laboratóriu udržať neuveriteľné dva roky pri živote bunky rakoviny pľúc, prsníkov, prostaty a hrubého čreva. Odborníci sú preto presvedčení, že stojí na prahu prielomu, ktorý by mohol úplne zmeniť spôsob liečby tejto zákernej choroby.

Udržať rakovinové bunky živé v laboratórnych podmienkach tak, aby sa zároveň správali ako v ľudskom tele, sa totiž vedcom doteraz nedarilo.

Lekári, ktorí sa v súčasnosti musia spoliehať na biopsiou získané a následne zmrazené tkanivo, by tak mohli čoskoro testovať vhodnú liečbu v laboratóriu, na živých bunkách z tela pacienta. Našli by tak ten najvhodnejší spôsob, ako postupovať v jednotlivých prípadoch rakoviny a u konkrétnych pacientov, pretože by mali vyskúšané, že práve táto liečba zaberá.

"Išlo by o revolučnú adresnú medicínu cielenú na konkrétneho pacienta," uviedol vedúci experimentu Richard Shlegel z amerického centra pre výskum rakoviny pri Georgetown University. "Sme nadšení možnosťami, ktoré táto technika prináša. Odobrali by sme normálne a rakovinové tkanivo z tela pacienta a našli pre neho v laboratóriu tú najúčinnejšiu možnú terapiu."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu