Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Na ISS poletia iPady a červený plyšák z hry Angry Birds

iPad
iPad

MOSKVA - Tablet iPad a plyšový červený operenec, hviezda hry Angry Birds, mieria na obežnú dráhu okolo Zeme. Na Medzinárodnú orbitálnu stanicu (ISS) poletia v nadchádzajúcich štartoch rakiet Progress a Sojuz, uviedol server Space.com.

Tablet od Applu doplní na ISS už prítomné prehrávače iPod, zatiaľ čo hračka pomôže kozmonautom v Sojuzi zistiť, že sú už v kozme. Akonáhle modul s posádkou vstúpi do kozmu, začne sa plyšák vďaka mikrogravitácii voľne vznášať v kabíne.

"Rusi posielajú dva iPady na palube budúceho Progress. Využívať ich budú iba k zábave," vyhlásil hovorca americkej vesmírnej agentúry NASA Kelly Humphries. Na ISS budú iPady vôbec prvým zariadením tohto typu. Na palube sú bežne notebooky a od tejto "jablkovej firmy" by tu okrem prehrávačov hudby iPodov našiel aj telefón iPhone. NASA ale o budúcom nasadení tabletov v kozme uvažuje.

"Tohto červeného vtáčika, zaujímavú a vtipnú hračku, si moja dcéra obľúbila. Požiadala ma, aby som s ním letel. A buďte si istí, že sa vráti," vyhlásil so smiechom ruský kozmonaut Anton Škaplerov. Nákladná loď Progress by sa z ruského kozmodrómu Bajkonur v kazašskej stepi mala k ISS vydať 30. októbra. Štart Sojuzu TMA-22 je naplánovaný na 14. novembra. Okrem Škaplerova dopraví k stanici aj jeho ruského kolegu Anatolija Ivanišina a amerického astronauta Daniela Burbanka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu